Оценката за първите 100 дни на управление на кабинета е положителна.

Това каза вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова на пресконференция в Министерския съвет.

Днес четиримата вицепремиери отчитат свършеното от второто правителство „Борисов“ за първите три месеца и половина от управлението му.
„Правителството се справя с оперативните задачи, както и с поставените общи задачи на управлението“, посочи Бъчварова.

„Не трябва да пренебрегваме усещането за успокояване на политическата атмосфера и за дух на конструктивност при решаване на задачите. Предвидимостта и спокойствието са добрата основа, която ни дава възможност за стабилно управление и яснота на развитието“, допълни тя.

Бъчварова отбеляза, че
има атмосфера на конструктивност и добра съгласуваност с парламентарните групи,
които подкрепят кабинета.

„Общият стил на управление е да не се отлага решаването на проблемите. Правителството има ясно концепция какво иска да постигне. Започнати са широк фронт от реформи – в съдебната система в МВР, в здравеопазването, образованието, енергетиката, и в пенсионната система, като основата ни цел е да подобрим благосъстоянието на българските граждани“, каза Бъчварова.

Тя категорично опроверга внушенията за чистка сред администрацията.

„България се утвърди като конструктивен и лоялен партньор на Европейския съюз и НАТО“,
отчете вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

По думите ѝ доказателство за това са няколко знакови визити само в рамките на месец – на държавния секретар на САЩ Джон Кери, на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на външния министър на Великобритания Филип Хамънд.

„Координационната работа никъде не е лека, но там, където успееш да я осъществяваш, се усилва в пъти ефективността на работата на всеки отделен сектор. Всяка администрация, не само българската, има възможност да се затваря. Трябва администрациите да си говорят", обясни Кунева.
Тя определи първите 100 дни управление на правителството като успешни.

Кунева посочи, че част от успехите са приемането на амбициозна управленска програма за реформи.

„Създадохме основа за реформите в съдебната система, като подкрепихме стратегия за съдебната реформа“, категорична бе тя.
Кунева отбеляза, че е изградено доверие в рамките на управляващата коалиция, включително сблъсквайки се с политическите идеи и подходи.