Хората, употребили високи дози канабис и седнали зад волана, са значително по-малко опасни за пътя, отколкото пияните водачи на МПС, установи официално американско изследване, цитирано от в. "Дейли мирър".

Законът и здравият разум повеляват да не се шофира под въздействието на каквито и да било субстанции - алкохолни или психоактивни. Но Националната администрация по безопасност на движението на магистралите все пак се заинтересувала кои шофьори са по-опасни - тези на леки дроги, или прекалилите с чашката.
Оказало се, че тези, които са на марихуана, не представляват, статистически погледнато, голяма опасност за движението и рядко предизвикват катастрофи, за разлика от водачите, консумирали алкохол.

При по-високи концентрации на алкохола в кръвта се наблюдава седемкратно по-голям риск от произшествия на пътя. Според държавната агенция активното вещество в канабиса, THC, не се свързва с ПТП така, както алкохолът.

В някои щати обаче, като в Колорадо, се следи и концентрацията на ТНС в кръвта на водачите. Тя не трябва да надвишава 0,5 нанограма на милилитър.