Обърнатата на 100 км от шлюза „Железни врата“ румънска баржа с 850 тона тор в трюма не носи пряка екологична заплаха за Дунав, каза вчера изпълнителният директор на АППД капитан далечно плаване Павлин Цонев. Инцидентът е станал в 13 часа в сряда на км 1048 до град Молдова Веке, малко преди границата на Румъния с Унгария. Сигналът в Русе е получен чрез системата за ранно оповестяване, която свързва страните - членки на Дунавската комисия.
По информация на румънските власти потъналите препарати са в чували и вероятността да се разтворят във водата е минимална. Освен това опасният участък е до „Джердап 1“, в който в момента има около 2 млрд. кубика вода, които действат като водна преграда пред торовете. Въпреки това Павлин Цонев смята, че в района на Ново село и Видин трябва да се осигури контрол от Басейнова дирекция, защото водата, която евентуално е замърсена, ще дойде в българския участък на Дунав днес пообед.
Баржата е потънала на място, където дълбочината на Дунав е 15-18 метра, така че е изключено кораб да опре в нея, посочи кап.Цонев. Въпреки това участъкът  е обозначен с две светещи шамандури до изваждането й.
Начинът на оповестяване на произшествието - подадена от МОСВ информация в медиите, а не в институциите по поречието на Дунав, накара областния управител Стефко Бурджиев да свика работна среща за недобрата координация в подобни ситуации. Участваха всички ангажирани пряко или косвено със случая държавни служби и ведомства. Необходимо е при подобни инциденти своевременно да се докладва и да се предоставя информация на държавните органи и служебните лица по компетентност, подчерта Бурджиев.