„Не е вярно, че не сме искали да застанем пред телевизионни камери и да даваме информация по мобилните телефони за инцидента с нашата линейка в понеделник призори край Обнова. Просто обстоятелствата се стекоха така, че вместо да се правим на медийни звезди, с д-р Иван Стоянов изпълнихме дълга си на лекари в нужда на пострадали на пътя хора“. Това каза вчера пред „Утро“ д-р Йосиф Новаков - зам.-председател на борда на директорите в Многопрофилна болница Русе, който с шефа на болницата случайно са били на мястото на катастрофата. Коментарът бе направен по повод отправени упреци, че шефовете на болницата не са откликнали на медийните настоявания за изявления за инцидента.
В понеделник сутринта д-р Новаков и изпълнителният директор на МБАЛ д-р Иван Стоянов тръгват с кола по служба за София. Двамата пристигат в района на Обнова 20 минути след инцидента и заварват ужасяваща картина - линейката е смачкана до неузнаваемост, шофьорът бере душа в нея, а двете лекарки лежат безпомощни на пътя.
„Д-р Стоянов е съдебен лекар с над 30 години стаж, виждал е какво ли не след кървави катастрофи. Първата му работа бе да огледа пострадалите неонатоложки и шофьорът в смачканата кабина. Аз също се включих в оказване на първа помощ на колегите. Все пак ние сме лекари и първата ни работа е да изпълним професионалните си задължения, а след това да правим всичко останало“, посочи д-р Новаков. 
В това време пристигат екипите на Спешна помощ от Плевен и заедно с медиците двамата шефове на русенската болница носят носилките към реанимобилите. След това те тръгват след линейките за Плевен и изчакват да мине операцията на едната лекарка, която е в кома с мозъчен кръвоизлив. За щастие хирургическата намеса се оказва успешна и опасността за живота на неонатоложката вече е преодоляна.
После д-р Новаков и д-р Стоянов се срещат с началника на клиниката по неврохирургия доц.Йордан Панов, който ги успокоява, че са взети всички животоспасяващи мерки и за другите двама пострадали русенци и им обяснява какво предстои да се направи в следващите часове. В крайна сметка се разбира, че другата неонатоложка е със счупено рамо и таз, а водачът е с тежки травми на гръбнака и шията. След като се информират, че и возеното в кувьоз двумесечно бебе, което при удара е паднало на пътя заедно със специализираната камера, в която е било, е настанено в детската клиника в болницата и че занапред точно там ще се погрижат за лечението на вроденото му заболяване, двамата шефове на болницата тръгват за София.
„Разбирам мъката, която родителите на момченцето са изживели, виждайки, че детенцето им с вродена малформация е изпаднало с кувьоза на асфалта на път за операция в София, но това може да се случи на всеки шофьор. Водачът на нашата линейка има над 30 години стаж зад волана и от дълги години е шофьор на линейка към болницата“, уточни д-р Новаков и го определи като изключително спокоен човек зад волана, който в този час е имал малшанса да попадне на лед.