Тези дни Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/ запорира имоти за над 600 хил. лева на Росен Йорданов, който се прочу като Юзеир Юзеиров от село Славяново, съобщиха столични медии. Онова, което обаче не стана известно, е, че цялата проверка по случая е направена от инспекторите на териториалното бюро на комисията в Русе, научи „Утро“.
На практика това е първият иск за гражданска конфискация по реда на новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.
Както стана ясно, проверката срещу Росен Йорданов е започнала в Русе преди 9 месеца, след като прокуратурата в Търговище му е повдигнала обвинение за наплатени данъци за около 90 хил. лева. Случаят е бил възложен на русенци, тъй като по това време Търговище попада под юрисдикцията на нашето бюро.
В хода на проверката местните инспектори са установили, че Йорданов има двойно гражданство - българско и белгийско. На това основание те са потърсили съдействието на белгийските власти. Така било установено, че подвизаващият се у нас като Юзеир Юзеиров Росен Йорданов е бил арестуван в Белгия през 2010 и 2011 години за нарушаване на трудовото им законодателство и наемане на нередовни работници. По това обвинение срущу него били заведени и дела.
Инспекторите установили, че по сметките му у нас постъпвали стотици хиляди евро. Нито у нас, нито в Белгия той имал декларирани доходи.
Разминаването между доходите му и придобитото от него имущество през последните 10 години възлизало на над 1 млн. лева.
По искане на комисията Окръжният съд в Търговище е допуснал запориране на 5 негови МПС-та /сред които земеделска техника и джип „МL Мерцедес“/, на над 1000 декара земеделска земя в Търговище и Велико Търново и дружествени дялове в две негови български фирми. Около 90% от имуществото било собственост на „Юзеиров-3“ ЕООД.     
По новия закон искът за отнемане на имуществото на Росен Йорданов трябва да бъде внесен в 3-месечен срок в Окръжния съд на Търговище, което ще рече някъде към март. Дотогава той има възможност да докаже откъде са му доходите.
Росен Йорданов или Юзеир Юзеиров и брат му Али станаха скандално известни с опитите си да учредят мюсюлманска партия „Отоман“. През 2010 година те бяха обвинени в организиране на партия на религиозна основа и в едро хулиганство заради строителството на паметник на незнайния воин в Славяново. Като незаконен, той беше съборен.