Половин век след първата българска премиера на операта на Дмитрий Шостакович „Катерина Измайлова“ русенският оперен театър пристъпва отново към тази творба. Очаква се постановката, която е под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова, да бъде един от върховете във фестивала „Мартенски музикални дни“.
От седмица постановъчният екип вече работи по спектакъла. От Германия са пристигнали известната режисьорка Вера Немирова и майка й Соня Немирова, оперна певица и консултант на много от постановките на талантливата внучка на писателя Добри Немиров. Впрочем, именно бащата на Вера - Евгени Немиров, е режисьорът на първата премиера на „Катерина Измайлова“ през 1965 г., също на Мартенски музикални дни. Тогава авторът на операта Дмитрий Шостакович е работил в продължение на 10 дни с екипа. Архивни снимки и партитурата с бележките на Шостакович публиката ще види в изложба и видео пърформанс преди спектакъла на 25 март.
Замисълът за новата русенска „Катерина Измайлова“ се ражда преди година и половина, когато Вера Немирова и диригентът и директор на Русенска опера Найден Тодоров са се срещнали за първи път. Новата постановка е решена в модерен стил, но заедно с това специфични реалии ще отпращат към автентичния драматичен сюжет. Част от тях е хамбар на сцената, пълен с истинско жито /Катерина е съпруга на търговец на зърно/. Сценографията и костюмите са поверени на младата художничка Димана Латева, която също живее в Германия. За ролята на Катерина Измайлова се готвят Мария Цветкова и Елена Баръмова, ще им партнират Петър Костов, Пламен Бейков, Александър Баранов, Теодора Чукурска, Петя Цонева, Момчил Миланов, Георгиос Филаделфевс, Стоян Стоянджов, Владимир Попов, хорът и оркестърът под диригентството на Найден Тодоров.