Война или мир? По кой път ще тръгне Украйна? Тази вечер в Минск може да се реши съдбата на Донбас, пише "Независимая газета" по повод насрочените преговори между ръководителите на Германия, Русия, Франция и Украйна за уреждане на кризата в размирния украински регион.
Лошият сценарий, по думите на украинските експерти, означава провал или отмяна на днешната среща в Минск. Което ще доведе до прогнозираното влошаване на ситуацията в Донбас и вероятно разрастване на конфликта. "Ако срещата между Путин, Порошенко, Меркел и Оланд не се провали в последния момент, лидерите от "нормандската четворка" ще представят ефективен план за уреждане. Иначе военният сценарий ще достигне ново равнище", според изданието.

Той представя "позицията на Киев, съгласувана през последните дни със западните лидери" и описана от украинския президент Петро Порошенко в разговор по телефона с полския му колега Бронислав Коморовски.

Подготовката за срещата започна през декември. Планирано бе преговорите да бъдат в Астана на 15 януари. Междувременно стана ясно, че страните не демонстрират готовност за компромиси, и западните лидери счетоха срещата за безсмислена. След това краткото примирие около Рождество в Донбас се смени с ожесточени боеве.

Позицията на Киев, която бе съгласувана през последните дни със западните лидери, бе изразена от Петро Порошенко в телефонен разговор с президента на Полша Бронислав Коморовски.Украинският президент заяви, че е необходимо незабавно спиране на огъня, изтегляне на тежката техника и изтегляне на чуждестранните войски от Донбас. С последното Киев има предвид руските войски без опознавателни знаци, за присъствието на които В Донбас Москва категорично отрича.

Освен това, като първи етап, екипът на Порошенко изисква освобождаване на всички пленници, включително и на тези, които като Надежда Савченко, са затворени на територията на Руската федерация.

Втората точка, за която настоява украинската страна - е необходимостта от установяване на контрол от страна на ОССЕ на украинско-руската граница. Под това се разбира спиране на придвижването на оръжия и техника от руска територия към Донбас, а също така блокиране на възможността за преминаване на границата на доброволци.

След това украинските власти имат намерение да проведат в Донбас местни избори, съгласно украинското законодателство и под контрола на международни наблюдатели.

Ангела Меркел отбеляза, че изборите в Донбас, резултат от които ще бъдат признати от Украйна и света, са ключов момент на урегулиране на ситуацията. Само легитимна местна власт ще позволи да се подобри диалога между Киев и Донбас, посочи тя.

От администрацията на украинския президент отново повториха, че законно избрани и подчиняващи се на Киев местни власти в Донецк и Луганска област ще получат широки правомощия. Но, за да бъдат избрани, е нужно първо да се прекрати войната и да се изведат чуждестранните войски от региона. Тук се допуска евентуално създаване на специална икономическа зона или особени отношения с Русия, казват чиновниците, а в думите им вероятно се крие смисълът на компромисите, на които е готов Киев.

Украински експерти на този етап отказват да прогнозират изхода от тазвечершната среща. Експертът от Института за евро-атлантическо сътрудничество Владимир Горбач отбелязва, че през последните дни всички аргументи вече са използвани и всички позиции са изложени.

"Има само два пътя - мир или война. По кой ще се развива ситуацията зависи от това с какво ще пристигне в Минск президентът на Руската федерация: дали те ще престанат да поддържат Луганската народна република и Донецката народна република, или ще приемат решение да се стигне до края", казва Горбач. Миналата неделя Владимир Путин прие Александър Лукашенко в Сочи и помоли беларуския лидер да предостави терен за срещата в Минск. "Ние (лидерите на Руската федерация, Украйна, Германия и Франция-б.р.) се договорихме да се постараем да организираме среща между държавните глави в Минск. Ще я насрочим за сряда (11 февруари), ако междувременно съгласуваме редица позиции, които интензивно обсъждаме", каза Путин. Със съгласуването на позициите в понеделник в Берлин се заеха делегации на министерствата на външните работи на страните. Срещата, която бе закрита за медиите, продължи около 8 часа и приключи след полунощ. Във вторник сутринта посланикът на Украйна в Германия Андрей Мелник съобщи, че преговорите са били трудни, но са завършили с "някои осезаеми резултати". По негово мнение участниците са успели да подготвят почвата за срещата на лидерите. Вчера вечерта преговорните позиции трябваше да бъдат уточнени в Минск на заседанието на контактната група на ниво Украйна-ОССЕ-РФ. За това, че са се подготвяли сериозни решения, може да се съди по появилата се през деня информация за вероятността в заседанието да участва помощникът на президента на Русия Владислав Суроков. До този момент руската страна бе представлявана само от посланика на РФ в Украйна Михаил Зубаров.

Източник от Киев казва пред Независимая газета, че украинската страна, както и преди, ще се представлява от втория президент Леонид Кучма, който се смята за достатъчно опитен и компетентен, а украинската позиция не се променя. 

"Никакви извънредни пълномощия не са необходими, тъй като на делегацията ни няма да се наложи да взимаме екстраординарни решения. Екстраординарни решения означава капитулация, отказ от суверинитета и независимостта и предаване на територия. Нищо подобно няма да стане", каза източникът. Той отбеляза, че отстъпки от украинска страна са възможни само в нюансите, по тактически въпроси. 

Експертът пояснява, че всеки украински президент би отстоявал независимостта, суверинитета и териториалната цялост на страната.
"Самото общество няма да позволи друго. И екипът на Порошенко няма да отстъпи от искането за връщане на Крим и извеждането на руските войски от Донбас. В това се крие и проблемът, тъй като руската страна до този момент не е признала нито незаконността на анексирането на Крим, нито своето участие в конфликта на Изток", отбелязва още експертът.

Вчера в Киев се съмняваха, че днес в Минск ситуацията ще се промени радикално. Ангела Меркел също е внимателна в коментарите си за перспективата пред днешната среща на високо равнище. "Не мога да дам никакви гаранции за резултатите от преговорите в сряда. Може би нищо няма да се получи", коментира тя във Вашингтон, според информационните агенции. "Нервите на Меркел вече не издържат да си има работа с Путин, но тя издържа с последни сили, тъй като разбира значимостта на проблема", коментира украинският журналист от "Гласът на Америка" Мирослава Гонгадзе, която коментира срещата на президента на САЩ с канцлера.

Тя отбелязва, че ЕС и САЩ неохотно, но по принуда се включват в конфликта: общата позиция е в това, че руската страна е длъжна "до края на седмицата да спре", иначе Западът ще въведе нови санкции и може да предостави оръжие на Украйна.

Държавният департамент на САЩ официално съобщава, че представители на Вашингтон няма да участват в днешната среща в Минск, но ще следи развитието й и ще координира своите действия с участниците в срещата лидери на Германия и Франция. 

В зависимост от ситуацията следващата седмица може би ще се вземе решение за формата и обема на помощта за Украина. В последните дни ситуацията в зоната на конфликта отново се изостри. В медиите изтича противоречива информация за променящата се стремително ситуация в района на Дебалцево, а също така за ново направление на боевете - в района на Крематорск, плътно по границата с Харковска област.

Източници от местата на бойните действия твърдят, че от понеделник вече е навъзможно да се продължи с евакуацията на жителите на Дебалцево, Чернухино, Троицкое, Авдеевка, Светлодарск. Паниката сред мирното население заради постоянните артилерийски удари се усилва и от това, че няма точна информация за последиците от мощния взрив на 9 февруари през нощта във военния химически завод в Донецк.

Депутатката от Върховната рада Ирина Геращенко, която е упълномощена от президента на Украйна по въпросите на урегулиране на ситуацията в Донбас, потвърди, че безопасни коридори за евакуация на мирните жители вече няма. Тя отбелязва, че обстрелът на позициите на украинските военни от страна на силите на ЛНР и ДНР също се усилва. Геращенко дори вижда тенденция в това, че боевете стават особено ожесточени в навечерието на важните преговори. 

"В навечерието на срещата в Минск бойците се опитват да покажат на всички сила, да шантажират", отбелязва депутатката.

Говорителят на украинското външно министерство Евгений Перебийнис потвърди в ефира на "Канал 5" в понеделник вечерта, че днешната среща в Минск е последен шанс да се разреши конфликта по дипломатически път. За това, по думите му, е нужно в началото да се признае очевидното: събитията в Донбас не са гражданска война, а следствие от външна агресия.

"Но заявленията, които Русия прави -  от страна на руското ръководство и руските дипломати, не дават никакви признаци за това, че Русия иска и е способна да тръгне по пътя на някакъв компромис по тези въпроси", каза Перебийнис.

"Западът днес се надява на някакво конструктивно решение. Но се готви и за лош сценарий", каза представителят на МВнР на Украина.

Лошият сценарий, според украинските експерти, означава провал или отмяна на днешната среща в Минске. Което би довело до прогнозираното влошаване на ситуацията в Донбас и вероятното разрастване на конфликта.