Хладнокръвните изпълнители на дръзкия обир на банкомата на Инвестбанк в кметството в Тетово, който на 6 януари осъмна разбит и без заредените в него 44 000 лева, са задържани в Пловдив с активното съдействие на русенски криминалисти.
Оказа се, че обирджиите са двама молдовци, които идвали в Пловдив и преспивали при мъж с двойно гражданство и оттам се насочвали към малки населени места, в които правели бързи удари на банкомати и веднага се връщали в Молдова. Засега са доказани обири в Тетово и пловдивските села Труд, Ръжево Конаре и Устина. Общата стойност на обирите е 77 000 лева.
В кметството в Тетово молдовците влезли през прозорец на първия етаж откъм задния двор. След това по най-бързия начин елиминирали действаща система на СОТ „Шанс 166“, като отстранили датчиците. После с безшумен флекс отрязали вратата на банкомата и стигнали до парите.
Всичко това е станало след 23.10 часа на 5 януари, тъй като дотогава в кметството е имало служители и униформени от полицейския участък в Червена вода заради провеждаща се акция за залавяне на незаконни дървосекачи в близката гора. Още тогава криминалистите прогнозираха, че крадците са гастрольори. По всичко личеше обаче, че те са били добре запознати с обстановката в кметството, местонахождението на камерите и датчиците на охранителната система и са тръгнали да опразват банкомата след перфектно съставен план за действие.
Русенските криминалисти изгледали кадрите от камера в Тетово, видели лицата на двамата непознати мъже и ги разпратили във всички дирекции на вътрешните работи в страната. Така обирджиите били арестувани в Пловдив и прибрани в ареста, а ятакът им е на свобода под парична гаранция от 5000 лева.