Да се изгради трилентов път от Русе поне до Бяла, докато тече проектирането на четирилентовия Русе-Велико Търново, предложи областният управител Стефко Бурджиев вчера на среща с русенски депутати. Тя се състоя по негова инициатива и беше посветена на проектни идеи в областта. Бурджиев посочи, че индикативната стойност на проекта до разклона за Плевен преди две години е била 42 млн. лв. Той обяви, че през март ще бъде обявена обществена поръчка за проектирането на пътя Русе-В.Търново. Радостни сме, че ще има проектиране и ще започне изпълнението, но нека да настояваме дотогава да се случи още една лента поне до Бяла, обърна се той към народните представители.                 
Депутатът от Реформаторския блок Румен Христов обясни, че на срещата с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и изпълнителния директор на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров е станало ясно, че министерството не е съгласно да се изгради трета лента, защото много трудно после ще се направи четирилентов път или магистрала. Парите са заложени, проектирането започва и обещаха да са много експедитивни, отбеляза той и допълни, че все пак са били склонни да ремонтират най-тежките участъци. На този етап основна цел е да се избегне най-тежкият участък по Беленския баир, който е и най-проблемен през зимата. Искрен Веселинов от Патриотичния фронт и Любомир Владимиров от „Атака“, който този мандат представлява Великотърновския регион, също не подкрепиха идеята за изграждане на трилентов път.
Областният управител помоли за съдействие депутатите и за изграждането на градска железница, като посочи, че са необходими 40-50 хил. лв. за прединвестиционно проучване. Железницата ще осигури на русенци и служителите в 48-те компании в района на бившия Комбинат за тежко машиностроене комфортно придвижване за 28 минути. „Булмаркет“ поема ангажимент да доизгради жп линията с 560 м, колкото е разстоянието от последната спирка до Мартен, каза Бурджиев. Градската железница ще може да пътува и до Гюргево един-два пъти предиобед и следобед евтино, бързо и екологосъобразно. Така ще се премахнат и тапите, които ежедневно се образуват в сутрешните и следобдните часове на кръговото пред Дунав мост.
Бурджиев представи и намерението за изграждане на екоселище с нулеви въглеродни емисии в Образцов чифлик, което е на етап идеен проект. Агрономическата и строително-инженерната специалност в Русенския университет ще могат да ползват даденостите като учебен полигон, отбеляза той и допълни, че има възможност за изграждане на технологичен парк или център за иновации.
Друг инвестиционен проект, който е завършен и се чака доклад от Надзора по проектиране, е естакадата на кръговото пред Дунав мост, която ще започва от сервиза на „Мерцедес“. Цената е 11 млн. лв. Реконструкцията на бул. „Тутракан“ и премахването на тапата на Дунав мост са много добри неща, но ако не изпълним тази естакада, все едно нищо не сме направили, каза Бурджиев.
Той говори още за изграждането на туристически вело и пешеходен маршрут „Поломието-Русе-Иваново-Червен-Пепелина“, за който е направено прединвестиционно проучване изцяло на доброволни начела и са необходими средства за същинския инвестиционен проект. И последното, за което апелира Бурджиев, е за 100-годишнината от рождението на Канети да бъде организирано подобаващо честване, като се мотивира, че едно от най-значимите неща, с които е известен Русе по света, е, че е родил Канети и го е отгледал до неговата 6-годишна възраст.
Русе може да се похвали с едно изключително лоби, каза депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова, която обаче отбеляза, че за големите проекти са нужни много пари и затова трябва максимално да се използват европейските програми. Според Искрен Веселинов пък основна задача на депутатите трябва да бъде промяна в разпределението на публичните средства, защото сега голяма част от тях се насочват към Южна България. Той бе категоричен, че икономическото развитие, привличането на инвестиции и разкриването на нови работни места са приоритет.
В срещата участваха още депутататите Свилен Иванов от ГЕРБ и Георги Недев от БДЦ. На поканата на областния управител не откликнаха Добрин Данев от БСП и Ферихан Ахмедова от ДПС. Пламен Нунев от ГЕРБ е в САЩ, където участва в традиционната молитвена закуска с Барак Обама. В срещата участва също кметът на Русе Пламен Стоилов и негови колеги от областта.