27-годишен жител на Харманли, представящ се за имам е сложил снимка в профила си във Фейсбук със знамето на ислямска държава. В скандалното фото Ремзи Хасан и негов сподвижник са с вдигнат показалец - знакът на терористичната организация. Той самият се нарича имам. Според вече изтритата информация в социалната мрежа тримата на фотото били завършили ислямско училище в родопското село Устина.

Жителят на харманлийската махала Хаджи Яневото герме вчера не бе в дома си. "Той бе задаржан при мащабната акция на ДАНС в няколко области на страната на 25-ти ноември. След разпита му обаче се установи, че не е оперативно интересен. Срещу него не бяха повдигнати обвинения", казаха наши източници от сигурността.

"Домът му бе претърсен, но не се откриха улики, че може да е съпричастен към радикална структура", потвърдиха и от Окръжна прокуратура в Хасково. Според добре запознати въпросният и други кадри били правени миналата година в Пазарджик покрай сватба.
"Да арестуваха го навремето, но на следващия ден си беше у дома. Той не се занимава с нищо незаконно", каза бащата Хасан. Съпругата Селивер потвърди, че мъжът и бил скромен и трудолюбив човек. Според комшиите от циганския квартал фамилията се изхранвала с дребна търговия. Хасан отглеждал и гълъби.

"Той само помага. Истинският ходжа, който чете Корана и пее, е Али Сеиб", каза съседът Стоян Иванов, който държи ключа за така наречения храм. В Харманли няма джамия. Правоверните използват схлупена пристойка към къща, която липсва всякакъв реквизит на религиозен дом. В помещението, което се нарича "месчит" е нещо като християнския параклис, за петъчна молитва се събирали между 10 и 20 души.
Имамът на Хасково Басри Еминефенди уточни, че Ремзи бил религиозен самозванец и само мътел главата на младоци в квартала.