Държавата не е коректна към данъкоплатците. Сред жилищата, които ще бъдат санирани по неясен все още финансово начин, има такива, за които хората от години не могат да си получат лихвоточките, а както изглежда, някои и никога няма да ги получат.

Това каза в Пловдив депутатът от БСП Георги Търновалийски, който в парламентарен контрол получи отговор на въпроса си за лихвоточките към финансовия министър.

Отговорът гласи- това са възможностите на бюджета, а тримесечното му очакване обезсмисля опита необходимите суми да бъдат предвидени за 2015 година. Забавянето в изплащането на лихвоточките не е от днес, в момента имат шанса да ги получат хора, които са преминали през процедурите още през 2011, а и не всички ще успеят. 11.1 млн. лв. са предвидени за тази година, миналата са изплатени около 13 млн. Правоимащите в страната са 45 000, а общата сума за компенсирането им възлиза на 300 млн.За хората, които по документи и днес, поне на теория, могат да ги получат,са необходими 90 млн. Срокът по закона, уреждащ правата на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове, изтича през 2019 и простата аритметика гласи, че много от тях няма да успеят да вземат парите си. След като планират огромни заеми за 8.5 млрд. лв., след като отделят един милиард за саниране, което не е ясно как ще стане, защо не се изплатят тези суми, каза още Търновалийски. Според него, около правителствената програма за саниране на панелните блокове има множество въпросителни, свързани с начина на осъществяване, финансиране и изпълнение на мерките по Закона за енергийната ефективност. Средствата за саниране не са заложени в бюджет 2015, защото са държавна гаранция към Българската банка за развитие, която трябва да привлече ресурси и да ги осигури на общините, а те, от своя страна- на етажните собствености. Ако това се случи през 2015, то през 2016 държавата трябва да осигури реалното финансиране на банката от тази гаранция. Подобно нещо, обаче, няма да стане, защото такива средства липсват и в тригодишната бюджетна прогнози, посочи Търновалийски. Според него, държавната гаранция от 1 милиард директно ще повлияе и на бюджетния дефицит.