85 млн. евро ще получи България от Европейския съюз по програмата за Спешна помощ, която предвижда подмяна на автопарка, промяна на центровете за спешна помощ, които ще станат активни медицински звена с възможност за диагностика и престой до 24 часа, промяна на спешните приемни на болниците, включително на русенската. Това съобщи здравният министър Петър Москов на пресконференция в Русе вчера и допълни, че това ще се реализира до 2020 г.
Той посочи, че вече се забелязва по-голям интерес към много от центровете на спешна помощ в страната заради повишеното възнаграждение и новия начин, по който специализират студентите.
Сега не повече от 3 млн. български граждани имат достъп до спешна помощ, лечение и диагностика в рамките на 30 минути, каза Москов и допълни, че при завършването на пълната концепция на правителството 7 млн. български граждани ще имат тази възможност.
Цялата идея за промяна предвижда в началото на следващата година да има механизъм, по който всеки български гражданин да може да бъде здравно осигурен на индивидуално ниво, посочи здравният министър и обясни, че се съгласуват поредица мерки заедно със социалното и финансовото министерство.
На индивидуално ниво трябва да може да бъде проследена възможността всеки човек да се осигурява. Ако наистина има лица със статус на социално слаби, държавата ще влезе в подпомагане на възможността за връщане на здравноосигурителния статус на лицето, но ако тя е свързана с индивидуално решение да не се осигурява въпреки наличито на финансови възможности, тогава не трябва лицето да има възможност да уязвява повече качеството на лечение и чувството за справедливост на всеки, който се осигурява здравно и спазва закона, коментира Москов.
Той съобщи още, че с 30 % повече ще са средствата, които ще бъдат осигурени за кръводаряване, но подчерта, че те няма да са достатъчни.
По отношение на евентуална кандидатура за кмет на София здравният министър бе категоричен, че целта му е да завърши реформите в здравеопазването, а разликата  да се усети от гражданите и лекарите.