От днес Центърът за спешна медицинска помощ в Русе разполага с изолационна носилка, която е предназначена за транспорт на пациенти с остри инфекциозни заболявания. Това стана възможно благодарение на местните общински съветници от групата на ПАТРИОТИТЕ-ВМРО, както и с помощта на народния представител Искрен Веселинов.

Носилката е оборудвана със сертифициран хирургичен хепа филтър от най-висок клас, както и с четири чифта вградени ПВЦ ръкавици. По този начин се гарантира живота и здравето на медицинския екип, транспортиращ съответния пациент, а също така и възможността линейката да бъде използвана за оказване на спешна помощ на други нуждаещи в най-кратки срокове без да е необходимо тя да бъде цялостно дезинфекцирана след като в нея е имало пациент, страдащ от инфекциозно заболяване.

Необходимо е да бъде отбелязано, че носилката не е предназначена за болни единствено от коронавирус. Тя може да се използва за всякакъв тип остри заразни болести, като ебола например.

Носилката, която е изработена от беленската фирма „Белсистемс“ ООД с управител Иван Гьоков, все още не е сертифицирана като медицинско изделие, но процедурата за това вече е задействана и се очаква подобен лиценз да бъде получен в най-кратки срокове.

Предвидено е идния понеделник със същия тип изолационна носилка да се сдобие и ВМА, като тя ще бъде дарена от КРИБ-Русе, които вчера направиха същото дарение и на болница „Надежда“ в София. Такава изолационна носилка вече има и във Филиала за спешна медицинска помощ в гр. Бяла.

Припомняме, че през изминалата седмица отново от ВМРО-Русе с помощта на областния управител Галин Григоров подобна изолационна носилка беше дарена и на УМБАЛ „Канев“, като разликата при нея е, че тя е предназначена за вътреболничен транспорт.

Изолационната носилка е уникална. Понастоящем няма данни някоя друга фирма или организация в страната да е способна да предложи подобно решение. Единствената алтернатива е внос от Италия, но нейната цена е в пъти спрямо българския аналог, който не отстъпва по нищо.