Добросъвестност, която е присъща на все по-малко хора, не само почернила началото на новата година на отговорен гражданин, но за малко и да му донесе глоба. Причината - човекът решил да си отпише колата от КАТ, след като я продал, но според служителите бил закъснял с един ден и трябвало да понесе глоба. Гротеската е пълна, защото процедурата се пропуска от повечето продавачи на автомобили поради простата причина, че няма никакви последствия, ако не отпишат колата си. По-късно, след вътрешна проверка и консултации, станало ясно, че човекът съвсем стриктно е следвал закона и не е закъснял.
Историята започва на 18 декември, когато Николай Георгиев продава колата си. Като човек, за когото дисциплината и редът са важни, старателно проучва какъв е срокът да отпише от свое име собствеността на автомобила си. Вижда, че законовият двуседмичен срок изтича на 1 януари - официален почивен ден, отваря закона и научава, че в подобни ситуации за краен срок се счита първият работен ден. Затова на 5 януари отива в КАТ и обяснява, че иска да отрегистрира продадената си кола. Среща обаче изненадващо отношение.
„Посрещнаха ме с думите, „Ти си за глоба!“, защото съм закъснял и съм отишъл в просрочие. Подробно описах какво казва законът. Последва обаче размотаване по стаи и кабинети, където отново и отново трябваше да описвам в каква ситуация съм попаднал и да чувам подмятания „къде съм спал две седмици, че не съм намерил време да отида в КАТ“, разказа пред „Утро“ потърпевшият. И обясни, че според служителите е имал достатъчно време в края на 2014-та да си подаде уведомлението за отписване на колата. Заради това получил обвинения, че е чакал последния срок.
След препращания по компетентност в четири различни стаи и отказа да плати 20-те лева глоба, защото според него е действал съвестно и отговорно, накрая бил заплашен от началник на отдел, че ще бъдат изпратени полицаи в жилището му, които да го злепоставят пред съседите. След като поискал да си запише имената на служителите, от чието отношение е останал обиден и възмутен, за да може да пусне жалби срещу тях, са започнали молби от тяхна страна да размисли и да не го прави.
Като цяло ситуацията не е драматична - безспорно обществото ни има далеч по-тежки проблеми. Георгиев обаче е обиден от това, че е сред малцината решили да постъпят отговорно, а среща отношение на престъпник. Нещо повече - ако не беше отишъл да отпише колата си, никой нямаше да разбере за обстоятелството, че е продал автомобила си. А той нито щеше да е застрашен от глоба, нито щеше да изгуби часове в нерви.
В крайна сметка Георгиев не е глобен благодарение на това, че се е застраховал. Видял, че има вероятност молбата му да отпише продадената си кола да не бъде приета от служител на КАТ, тъй като първо трябвало да бъде глобен, и затова решил да я изпрати и по пощата.
„Предвид възникналия казус следва ли да бъде санкциониран за това, че нотариално завереният договор е от 18 декември 2014 г. и съгласно Закона за движение по пътищата е изтекъл двуседмичният срок на 1 януари 2015 година /празничен неработен ден/ или да се признае 5 януари 2015 г. /първият работен ден/ за последен ден от двуседмичния срок на г-н Георгиев лично е разяснено от началника на група РОППСС да си подаде уведомлението и след като извърши консулт ще се прецени дали да му се наложи санкция или не“, заявиха по повод ситуацията от пресцентъра на русенската дирекция на МВР след официално запитване. Тяхна проверка установила, че с мъжа никой от служителите в КАТ не се е държал грубо, нито са му отправяни обиди и закани.
След съдействие от страна на Правно осигуряване при ОДМВР-Русе станало ясно, че когато срок изтича в неприсъствен ден се приема за изтичане в първия присъствен ден. Така служителите приели, че молбата на Георгиев е своевременно подадена и в крайна сметка той не е глобен.
Въпреки преживените главоболия, мъжът е категоричен, че при следваща смяна на автомобилите си отново ще спазва каналния ред и няма да си спести разходки до КАТ за отписване на колата му. Въпросът е обаче колко шофьори са прецизни и добросъвестни като него. Официална справка на полицията, поискана от „Утро“ показва, че за ноември и декември 2014 година са подадени 522 молби от фирми и граждани за отписване на автомобили от тяхно име. От КАТ посочват още, че трябва да се има предвид, че в част от молбите се отписват по няколко превозни средства. Неофициално се говори, че в последните 1-2 година отрегистрирането се е превърнало в практика, и то благодарение на нотариусите, които при изповядване на сделки с коли изрично уведомявали продавачите за процедурата.
След изповядване на сделката в интерес на самите граждани е да уведомят за това обстоятелство, тъй като може да се окажат санкционирани за нарушение, което е извършил новият собственик, обясняват още от полицията.
Че всеки, който спазва правилата и се стреми да спазва съвестно законите бива сочен за странен е обществена тайна. А че тези, които всъщност погазват нормите не могат да бъдат открити и спят спокойно - също е ясно за всеки.
Докога обаче гражданите ще слугуват на администрацията, която впрочем е създадена, за да обслужва именно обществото, е въпрос без отговор. Едва ли има човек, който не е усещал, че всяко прекрачване на прага на институция моментално трябва да го направи по-нисък и от тревата, докато с изключително неудобство и плахост влезе в контакт в издигнатия в култ суров чиновник. Крачка напред обаче ще бъде, ако обикновеният гражданин осъзнае, че ролите, които играят двете страни на гишето, са разменени и компетентният администратор е този, от когото трябва да се изисква. И в крайна сметка започне да изисква и да си търси правата. Защото институциите са категорични и ясни само в един случай - когато трябва да се плаща и да вземат пари. А иначе препращат от стая в стая, от експерт на експерт.