Главният прокурор съобщи наскоро, че ще представи на премиера Борисов звено за разследване на корупция. Първообразът на тази структура е създаденото през юни 2014 г. със споразумение между Софийска градска прокуратура и ДАНС Специализирано звено срещу корупцията. В него работят 4-ма прокурори, 2-ма следователи и над 10 оперативни и разследващи агенти от ДАНС под ръководството на Румяна Арнаудова. Идеята на Сотир Цацаров е новото звено да бъде подсилено със служители на МВР. Автор на интервюто с нея е Нивелин Ганчев.

- Прокурор Арнаудова, какво наложи създаването на този отдел, има ли нещо по-специално в организацията на работа?

- Прокурорите и следователите работят в сградата на ДАНС – там имаме отделни регистратури, единствено и само работещите в звеното имат достъп до информацията, деловодителите имат допуск до класифицирана информация, ниво “Строго секретно”.

Работата на едно място между прокурори и агенти води до

спестяване на
време за
комуникация,


съкращаване на бюрократични процедури и бързо планиране на тактиката по разследването. Прокурорите участват активно в проверката на сигналите още преди да се пристъпи към образуване на досъдебните производства и задържане на лицата. Те я контролират не просто писмено, а с ежедневни указания, нерядко присъстват при снемане на обяснения.

Трябваше да се намери най-верният подход при разследване на тези престъпления. Екипната работа дава резултат.

- Как се определят случаите, които разследва спецзвеното?

- Всички корупционни престъпления, по които работи ДАНС, се докладват на главния прокурор. Председателят на ДАНС решава по кои от тях оперативната работа е достатъчно напреднала и ги предлага за реализация на главния прокурор. Решението кои да се разследват от спецзвеното е на главния прокурор – обикновено това са случаи, които няма как да се разследват от местните органи на ДАНС или прокуратурата по различни причини.

- И все пак няма ли някакви критерии, свързани с личността на извършителя, размера на щетата или вида на корупционното престъпление?

- Няма никакви рамки.

- С какви казуси се занимавате?

- Най-честите са престъпления по служба и подкупи. Няма никакво значение каква е стойността на подкупа или какъв е служебният или социален статус на извършителя. Целта е да не се проявява толерантност към никаква форма на корупция – дори и на по-ниски нива и по-малки стойности на подкупа. Не проявяваме избирателност.

- С колко случая се занимавате?

- Към момента звеното разследва 8 наказателни производства и извършва проверка на над 20 сигнала.

- Вашите хора разследват видинския кмет Герго Гергов, какво става с това дело?

- Досега 3 пъти съдът отказва да го върне на работа. Имаме събрани много доказателства и продължаваме да събираме доказателства, а те водят единствено в полза на обвинението. Обществената поръчка, за която сме повдигнали обвинение на г-н Гергов, не е единствената, за която сме установили нарушения и престъпно деяние.

- Разследвате и шефовете на ДАИ в Плевен.

- Там обвиняеми са директорът и заместникът му, както и посредник между тях и фирмите, които на практика са били изнудвани, за да осъществяват транспортната си дейност. Те са

давали пари, за да
не им правят
проверки


служители на ДАИ на пътя за претоварване или неизпълнение на някакви други регламенти. Таксата “спокойствие” месечно е била над 2 хил. лв.

- Повдигнахте обвинения на 3-ма души за рекет на земеделски производители във Варна и Добрич.

- Да, две служителки във фонд “Земеделие” и посредник, бивш техен колега, който е изключително добре запознат с правната уредба. Искани са подкупи, за да не се състави акт за административно нарушение. В масовия случай се касаеше за запалване на стърнища, което е абсолютно нарушение и може да доведе до санкция лишаване изцяло или в определен процент от субсидия. В някои случаи интересът на земеделския производител бе в рамките на половин милион лева.

Тримата бяха задържани при вземането на 3 хил. лв. подкуп. По това дело има повече от 20 човека, които заявиха, че са давали подкуп. Това тяхно заявление е подкрепено и със СРС. Това, което ме впечатли, е, че в рамките на 30 дни тези хора бяха взели 20 подкупа – бързината им бе завидна.

- Шефът на митницата в Свиленград Тодор Караиванов заяви в четвъртък в съда, че арестът му е постановка на икономически оператори. Същият човек бе награден от началника си Ваньо Танов...

- Да, в деня, в който образувахме разследване. А иначе досега като прокурор не съм видяла човек, който да е обвинен в престъпление, и да не е заявил, че е невинен и че е жертва на политически, икономически или космически свръхинтереси.

- Г-н Танов сигурно не е знаел?

- Не знам какво е знаел. За мене е важно, че имахме два сигнала един след друг с 5 дни разлика. Установихме, че двете лица, които са ги подали, нямат никаква връзка помежду си и не се познават.

В сигналите бе описана идентична схема. Идва човек и се оплаква в ДАНС: началникът на митницата

г-н Караиванов
иска по 50 евро
на всеки камион,


който влиза на територията на България. Преди това тези камиони са били подлагани на непрекъснати щателни митнически проверки. Тези щателни митнически проверки са приключвали без резултат, т.е. не са открити забранени и акцизни стоки или наркотици. Човекът е отишъл и попитал какъв е проблемът с моята фирма, а отговорът е бил, че трябва да плаща по 50 евро на камион лично на г-н Караиванов. 5 дни по-късно друг превозвач описва същата схема, на него му казали, че трябва да

плаща по 200 лв.
на камион


Тодор Караиванов бе определил дата за следваща среща със свидетелите, на която трябвало да носят съответната сума.

Срещите се проведоха в един и същи ден, те са документирани със СРС. Намерихме парите у г-н Караиванов, той бе задържан в момента на предаването на втория подкуп. В кабинета му намерихме 12 хил. евро, във връхна дреха в дома му открихме 6 хил. лв.

- Разследвате още един кмет – Стоян Беширов, на Неделино, за какви нарушения?

- За нарушения при възлагане на общо 12 обществени поръчки. Може би си спомняте, че след като акцията беше проведена, се наложи да издирваме г-н Беширов, който се оказа в неизвестност, или, с други думи, просто избяга. Сега представя болнични листове пред съда. До момента по това дело зам.-кметът е отстранен от длъжност.

- Тримата подсъдими от делото “Цонев” бяха оправдани, а според съда следователят Петров е извършил провокация към подкуп. Според мнозина обаче това престъпление трябва да се декриминализира или прецизира, за да има истински успешна борба срещу корупцията. Вие какво мислите?

- Личното ми мнение е, че провокацията към подкуп не е съвсем добре да се декриминализира, но може би текстовете биха могли да се прецизират. Например в Румъния имат правна възможност да направят това със съответния служител под прикритие, но у нас е престъпление.

- Като прокурор внесохте обвинението срещу бившия депутат Димитър Аврамов за корупция, ще се стигне ли до осъдителна присъда?

- Смятам, че да, защото доказателствата, които събрахме, са множество, безспорни. За себе си не съм имала каквото и да е колебание, че е извършено престъпление и Димитър Аврамов е неговият автор. Делото беше почти пред приключване на първата съдебна инстанция, но процесът започна отначало, защото един от съдебните заседатели отиде да работи в Германия.