След падналия обилен снеговалеж в петък, който затрудни движението в редица участъци от пътната мрежа и наложи ограничения в движението на тежкотоварни автомобили, днес обстановката се подобрява, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Пътните настилки от основните пътни артерии са почистени, мокрите и заснежени участъци са обработени и опесъчени. 
В района на столицата през изминалата нощ са работили 168 снегопочистващи машини,
които са извършили обработки със смеси срещу заледяване и избутване на снежната маса, съобщиха от Столична община.

Обработени са пътните платна на улиците, по които се движи масовият градски транспорт, опасни и стръмни участъци.
Започнала е работа по почистване на вътрешно-квартални улици и главни улици в районите. Извършва се опесъчаване на планинските пътища – Драгалевци – Алеко и Бояна – Златни мостове.

От 18.00 ч. вчера до днес сутринта звената на столичната пожарна са реагирали на 78 сигнала за произшествия – предимно паднали дървета, клони и закъсали автомобили. Няма пострадали, но падналите дървета и клони са засегнали 14 леки автомобила, уточняват от МВР. 

От Пътна полиция препоръчват да се шофира с повишено внимание, особено по планинските пътища. 932 машини са обработвали пътищата в районите със снеговалеж през изминалата нощ, съобщиха от пресцентъра на АПИ. 

Обилен снеговалеж падна и в Ловешка област. Дебелината на снежната покривка там е между 5 и 10 см.
Основните пътища в областта се почистват и опесъчават. Движението е затруднено, но затворени участъци няма.
Пътят Самоков – Дупница е затворен за движение в участъка Сапарева баня – Клисура. Ограничава се движението за тежкотоварни автомобили по пътя Монтана – Враца – Ботевград, Луковит – Ябланица, Севлиево - Ябланица.

Движението по магистрала „Струма“ е затруднено заради опесъчаване, товарните камиони да се движат без ремаркета и полуремаркета през прохода Рожен. Временно е въведен пропускателен режим на движението при 43 км на пътя Русе – Бяла заради възникнало пътно-транспортно произшествие.
Златишки, Върбишки и Троянски проход са затворени за всички моторни превозни средства.
Въпреки обилния снеговалеж старопланинските проходи – Шипка и Хаинбоаз са проходими при зимни условия. Платната са почистени и опесъчени, съобщи БГНЕС.
В прохода на Републиката, снеговалежът е бил по-обилен, но температурата е висока и асфалтът е само мокър. Извън пътното платно снежната покривка е над 20 см.

На прохода Шипка, снеговалежът е бил по-слаб, но температурата е близо минус 6 градуса, което затруднява почистването, въпреки че машините на пътно-поддържащата фирма са работили цяла нощ. Там платното е заснежено, но проходимо при зимни условия.
Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава

шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия,
да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия, и да спазват въведените ограничения.
Постепенно подобрение на времето се очаква в събота. Кодовете от вчерашния ден са отменени. Преди обяд все още на много места
в Северна България ще превалява сняг, а в Югоизточна – предимно дъжд.
Валежите ще са в процес на отслабване.

Ще се задържи предимно облачно, със значителни разкъсвания на облачността над Югозападна България.
Вятърът в по-голямата част от страната ще е слаб, в Източна България – умерен, а по крайбрежието на морето все още силен от север.