Малкото ви дете пищи непрекъснато или пък тийнейджърът ви не спира да иска нещо, въпреки че вече се казали не. На всичкото отгоре може би имате кратък краен срок за служебна задача, или сте разстроени от колега, или пък просто сте изтощени след дългия ден.

Въпреки че може да бъде изключително трудно да подбирате внимателно думите си в тези разгорещени моменти,
изреченото от вас може да има значително влияние върху децата ви
особено когато редовно се повтаря. Ако често тези думи са тежки или обвинителни, резултатът е, че отношенията с децата ви ще пострадат.
Това са трите неща, които никога не трябва да казвате на децата ви:

1. "Подлудяваш ме!"
Тази фраза, както и други подобни на нея, използва вината, за да накара детето да промени поведението си. Да, може и да се чувствате така, сякаш детето ви побърква в този момент, но не трябва да им го казвате на глас.
Всъщност изразяването на чувствата по този начин само ще влоши ситуацията и ще се отрази негативно върху отношенията с децата ви. И още по-лошо, да карате децата да се чувстват отговорни за чувствата на други хора е рецепта на ниско самочувствие и тревожност.

2. "Какво не ти е наред?"
Тази фраза, както и други подобни на нея, използва срама, за да накара детето да промени поведението си. Тя използва това чувство, вместо да признаете, че всички ситуации са съвкупност от много неща, включително вашите собствени възприятия, настроения, предишен опит и очаквания.
Например, ако видите, че 5-годишното ви дете е нарязало любимата ви блуза на парчета, можете да се изкушите да възкликнете "Какво и става?" или "Какво не ти е наред?". Вместо това си припомнете че каквато и да е ситуацията дейсвията на детето ви почти винаги са опит да се отговори на осъзната нужда, като вниманието ви или информация (какво ще се случи, ако направя еди какво си?).
Освен това тези предизвикващи срам фрази казват на децата, че са пълни с недостатъци и фокусира вниманието им върху това, което не е наред с тях като личности, а не върху това, което те в бъдеще могат да направят по различен начин, за да постигнат един положителен резултат.

3. "Ти по-добре ... иначе...!"
Тази фраза, както и други подобни на нея, използва страха, за да накара детето да промени поведението си. Тя разчита на агресията и сплашването.
Имайте предвид, че един ден децата ви ще бъдат много по-големи и по-независими, така че, ако това е вашият начин, той един ден вече няма да е ефективен.
Големият проблем при тази стратегия е, че чрез моделиране на поведението учи децата да получават това, което искат чрез агресия и сплашване. С течение на времето тази фраза може да подкопае доверието и уважението в отношенията с децата ви.
Общият проблем между тези три фрази е, че фокусират вниманието изцяло върху детето, а не върху поведението му.
Вместо това можете да научите децата си, че поведението им е избор и да подчертаете, че те мога да се научат да правят по-добър избор. Лошият избор не означава, че детето е лош човек, това означава, че то е направило грешка и се нуждае от повече практика и учене, за да се справи по-добре следващия път.

Ето три примерни фрази, с които можете да замените горните:

1. "Не ми харесва това поведение"
2. "Не ми харесва, когато правиш ..."
3. "Когато правиш...., аз се чувствам ..."

След това не забравяйте да кажете на детето защо поведението им не е правилно и обсъдете какво може да направи по различен начин следващия път.