В дирекция "Вътрешна сигурност" текат дисциплинарни производства. Това заяви вътрешният министър Веселин Вучков, предаде репортер на БГНЕС.

"Тази дирекция е на пряко мое подчинение. Във връзка с много сигнали постъпили от преди няколко месеца – започнали при министър Бакалов, продължават под мое ръководство на МВР – там са констатирани немалко нарушения в тази дирекция "Вътрешна сигурност" до преди няколко месеца, сега се нарича дирекция "Сигурност".

Текат дисциплинарни производства с предложения за дисциплинарни наказания. Изпратен е сигнал и до Бюрото за контрол на СРС-та", подчерта министърът. Той каза, че не може да сподели конкретна информация, но добави, че става дума за констатирани нарушения, включително и с използване на СРС-та. Не е приключила още дисциплинарната проверка и не са наложени окончателно наказанията. Когато приключи, ще оповестят кои и как са наказани.

"Аз мога да кажа нещо независимо от това какви ще са резултатите от дисциплинарните проверки. Но извън ролята ми на министър съм убеден, че по отношение на протестиращите от 14 юни 2013 имаше мероприятия, но дали са се състояли само в предупредителни протоколи, някаква организация предварителна, дали е имало експлоатирани СРС-та - на този етап не бих могъл да твърдя със сигурност преди пред мен да има представени писмени документи. Но иначе като гражданин и политик съм убеден, че тогава по отношение на тези протестиращи на територията на цялата страна – всички видяхме, че бяха привиквани с предупредителни протоколи, гледахме по медиите за какво става дума – съм сигурен, че имаше мероприятия, включително и от страна на службите", каза той. На въпросът дали не е нормално като има протести да има мероприятия, той каза, че зависи в какво се изразяват те. "Преди всичко трябва да има охранителни мероприятия, но не други", заяви той.

Тези дни ще приключи проверката по сигнал, подаден още до министър Бакалов от "Протестна мрежа", ако не се лъжа. Дал съм срок до четвъртък, максимум другия петък в крайна сметка тази проверка да приключи, каза вътрешният министър Веселин Вучков.

Той каза, че е слушал внимателно какво е казал Атанас Атанасов за разработката "Червеи" и посочи, че той не споделя само за вътрешното министерство, говори и за други служби.

Министърът посочи това, което му прави впечатление като предварителни данни, които са систематизирани в няколко справки до него, тъй като искал специално да се изследва един много важен въпрос, който го вълнувал още като бил депутат в опозицията: "На какво основание тогавашният министър Йовчев през есента на 2013г. пред цялото държавно ръководство на заседание на консултативен съвет при президента каза съотношение между спонтанно протестиращи и мотивирано протестиращи?". "Това е нещо, което много ме е вълнувало и продължава да ме вълнува", заяви Вучков днес и изброи два варианта. А – някой е следил протестиращите, Б – някой е написал в официален доклад данни, за които няма емпирична база. "Мога да ви кажа след комуникация няколкократна вътре в цялото министерство и комуникация с МС, получихме отговори, че няма данни за това кой и въз основа на каква информация включил тези изводи в неговия доклад. Това беше есента на 2013г.", каза министърът и заключи, че след като няма емпирични данни, това показва, че "някой вероятно ей така си е формулирал изводи, чиято основна цел очевидно – политическа беше да се дискредитират протестите". До една седмица той предполага, че ще има окончателна справка на инспектората.