Има голяма вероятност Русия да предприеме действия спрямо Балтийските държави, за да изпробва колективния ангажимент за отбрана на НАТО.

Това заяви бившият генерален секретар на Алианса в интервю за британския "Дейли телеграф".

"Тук не става въпрос за Украйна. Путин иска да възвърне позициите на Русия като велика сила", каза още той. Расмусен допълни, че не е изключено руският президент да се опита да тества член 5, имайки предвид клаузата, която обвързва страните от НАТО за колективен отговор при нападение. "Путин знае, че ако премине червената линия и нападне страна съюзник на НАТО, ще бъде победен. Нека изясним това. Той обаче е специалист по хибридна война", каза още бившият генерален секретар.

В този контекст Расмусен призова и за увеличаване на средствата за отбрана в Европа, определяйки ситуацията на континента като "критична". "Ние научихме от кризата в Либия, че Европа е напълно зависима от САЩ за дрони с въздушно презареждане и комуникационно разузнаване. Ние нямаме въздушен транспорт", допълни той.

На срещата на министрите на отбраната на страните от Алианса, която се състоя вчера, беше взето решение за разполагането на шест командни центъра в Източна Европа – в България, Румъния и Полша, както и в трите Балтийски страни. Освен това НАТО се договори за създаването на група за бързо реагиране , която ще наброява 5000 души.

Отношенията между Москва и една от Балтийските страни – Естония, се влошиха особено след като естонски полицай беше задържан по обвинения в участие в нелегална операция в Русия.