Земетресение с магнитуд 3,9 е регистрирано в 8,16 ч. тази сутрин близо до Сливен, съобщи Националният институт по геофизика, геодезия и география към БАН.
Епицентърът на земетресението е между Твърдица и Сливен.
Трусът е с дълбочина 2,9 км.

Според данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на земния трус е 4,4. Епицентърът му е на 18 км, западно от Сливен, а дълбочината – 4 км.

ЕССЦ коригира данните си за магнитуда на земетресението, след като първоначално съобщи, че той е 4,6.
Няма данни за пострадали хора или нанесени материални щети в района.

„Земетресението с магнитуд от 3,9 по скалата на Рихтер е от категорията на слабите земетресения
и по никакъв начин не се очаква да има сериозно въздействие върху инфраструктурата или живота на хората“, коментира проф. Емил Ботев, ръководител на департамента „Сеизмология“ в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

По думите му земетресението е проява на Подбалканската разломна система или по-точно на нейните сателити, които са близо до Сливен.
„За този район засега нямаме данни за силна сеизмична активност по неговото протежение за последните столетия“, обясни проф. Ботев. Той уточни, че затова земетресение с подобен магнитуд се приема от сеизмолозите като епизодично и то не се свързва с очакване на бъдеща активност.

По думите на проф. Ботев земетресението е усетено относително слабо най-вече на територията на Сливен, където има повече високи сгради, но епицентърът на земния трус се намира по-близо до град Твърдица, където е усетено слабо.