Писмо до канцлера на Германия Ангела Меркел са изпратили вчера от Русенския университет. Каним я да стане почетен председател на програмния комитет за честванията на 70-годишнината на университета, обясни ректорът проф.Христо Белоев, като изрази увереност, че отговорът от Германия ще бъде положителен. Меркел е един от 40-те доктори хонорис кауза на РУ, всички те ще бъдат поканени да вземат участие в тържествата наесен.
Отбелязването на 70 години от създаването на русенското висше учебно заведение всъщност вече е започнало. На юбилея, за мото на който от РУ са избрали  посланието „70 години с лице към знанието, младостта и бъдещето“, са посветени над 70 по-мащабни събития. Заедно с факултетските изяви общият им брой ще надхвърли 200, каза Белоев. Под знака на годишнината ще преминат Дните на кариерата на 26 март, когато ученици, родители и всички интересуващи се ще могат да се запознаят с живота в РУ. Пак с това посвещение е и Балът на поколенията през май, когато ще се съберат студенти и техни родители, а университетът ще бъде отворен цяла нощ. Както има Нощ на музеите, Нощ на театрите и Нощ на галериите, ние решихме да направим нашата Нощ на университета, казаха от ръководството на ВУЗ-а.
Същинските тържества ще преминат на 11 и 12 ноември. Началото ще даде празнично шествие на 11-и от сградата на РУ до Общината, като в него ще се включат сегашни и бивши студенти и преподаватели. Вечерта на площада пред Общината всички студентски състави и студии ще подарят на русенци голям концерт.
На 12 ноември, който е и патронен празник, първо ще бъде отбелязана годишнината от рождението на Ангел Кънчев. Изложба „70 години РУ с пулса на времето“ ще бъде открита по-късно, а след това ще се състои и промоция на печатните издания, свързани с юбилея. Международна лидерска конференция ще събере ректори на български висши учебни заведения и техни колеги от университети-партньори от чужбина. Тържествена кръгла маса „Това е моят университет“ пък ще е събитието, на което ще присъстват почетните доктори на РУ, като специална мултимедийна презентация ще върне всеки от тях към церемонията по удостояването с титлата „Доктор хонорис кауза“. Тържественото събрание-концерт в Канев център е предвидено за 17 ч същия ден.
Специално място в честванията ще има Асоциацията на клубовете на възпитаниците на РУ или както е модерно да се наричат, алумни клубовете, каза проф.Велизара Пенчева. Асоциацията ще бъде уредена през месец май, а в програмата на ноемврийските празненства й е отредено специално място с форума „Ден на алумните. 70-годишна щафета на поколенията - траектории на успеха“. Випускници на РУ успешно се реализират и у нас, и по целия свят, каза проф.Михаил Илиев, като посочи, че над 50 възпитаници на РУ са на високи позиции в престижни институции в САЩ, Европа, Австралия.