Мармотът Фил, които е известен с това, че познава времето, предсказа, че остават още шест седмици зима. Неговите гледачи обаче не чакат пухкавият метеоролог сам да направи прогнозата, а решават вместо него като на 2 февруари обявяват неговото "решение".

Според Асошиейтед прес всяка година на тази дата мармотът съобщава своята "прогноза" в град Пънксътоуни, щата Пенсилвания. По тази причина днешният ден е известен и като ден на мармота. Традицията за необичайната прогноза за времето датира от германска легенда, според която ако космат гризач види своята сянка, това означава, че зимата ще продължи още шест седмици. Ако не я види, това означава, че пролетта ще настъпи скоро.

Според данни от 1889 г. насам мармотът-метеоролог е предсказал общо 102 пъти продължаване на зимата и едва 17, в които пролетта ще дойде рано.

Традицията обаче не е характерна само за САЩ. С мисията да предсказва времето е натоварен и мармотът Фрол от Ленинградския зоопарк. За разлика от своя американски колега той съобщи, че скоро ще се радваме на подранила пролет.