Да се изградят две тържища за селскостопански стоки при двата моста над Дунав между България и Румъния обсъдиха на работна среща вчера в Русе зам.-министри на земеделието от двете държави. Идеята е на борсите фермерите от двете страни на реката да могат да продават стоката си и да извършват договаряния с търговците на едро. За структуриране на такива тържища отдавна настояват зеленчукопроизводители от региона.
Според зам.-министър Явор Гечев, изграждането на земеделските борси ще стане с финансиране от Програмата за трансгранично сътрудничество, която стартира отново тази година. Тепърва обаче ще се пише проект и ще се уточняват бенефициентите.
България и Румъния ще работят съвместно за падане на забраната за продажба на живи свине в ЕС, която наскоро беше удължена до края на 2017 г. Ветото беше наложено заради живата ваксина срещу чума по свинете, използвана от българските и румънски власти до 2006 г.
Двете държави готвят аналогични промени в законодателството си, които да ограничат покупката на земеделска земя от чужденци, като въвеждат срокове за пребиваване в страната или за обработването й. Според зам.-министър Бюрхан Абазов обаче на практика липсва интерес за покупка на земя от чужденци. Най-големият собственик на българска земя всъщност е румънска компания - „Ромфарм“, посочи той.
България и Румъния ще имат обща позиция по темите, свързани с изпълнението на бъдещата Обща селскостопанска политика и ще отстояват заедно тезите си в ЕС, е договорено на срещата.