Работно съвещание за координиране на действията от страна на институциите по време на разследване на хора и фирми, които укриват осигуровки, е проведено в сградата на полицията. В него, освен представители на русенската дирекция на МВР, са участвали и от НАП и прокуратурата.
„Това е нов текст, ново престъпление в Наказателния кодекс от 1 януари 2015 година и все още няма натрупана практика. Затова на тази среща обсъждахме как да се разпредели работата при получване на сигнал, за да реагираме адекватно“, обясни за „Утро“ окръжният прокурор Георги Георгиев. Като посочи, че вероятно ще се наложи да се проведе и второ съвещание в подобен формат за дискутиране на новото престъпление.
В Русе досега няма подадени сигнали и жалби за укриване на осигурителни и здравни вноски, съобщи още Георгиев. Окръжният прокурор уточни, че текстът в наказателния кодекс не се отнася само за работодатели, които не плащат задължителните вноски, а става въпрос за „лице“ и отговорност може да се търси и от самоосигуряващи се.
Според промените в Наказателния кодекс, укриването на задължителни осигурителни и здравни вноски за над 3000 лева се наказва е лишаване от свобода до 5 години и глоба до 2000 лева. А за укриване на вноски над 12 000 лева - с лишаване от свобода от 2 до 8 години и конфискация на имущество. Самите служители, чиито вноски не са изплащани от работодателите им, не подлежат на каквато и да е наказателна отговорност. Най-вероятно с цел да не се притесняват да подават сигнали за некоректните си шефове.