Шестимата български пилоти на „Хели ер", които бяха пленени в Судан, вече са на свобода, съобщи Нова телевизия.
Министерството на външните работи разполага с информация от Световната продоволствена програма на ООН, че българските пилоти вече се намират на сигурно място на територия на Република Судан, в която оперира програмата на ООН, заяви говорителят на МВнР Бетина Жотева.
Сънародниците ни се намират в град Ида, Южен Судан. Те ще бъдат транспортирани с хеликоптер до Джуба, пише „24 часа".
На 26 януари хеликоптер на българска авиокомпания, изпълняващ полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН, е извършил принудително кацане в района на град Кадугли в южната част на Република Судан. Хеликоптерът е изпълнявал полет по маршрут Румбек (Република Южен Судан) - Хартум (Република Судан). За изпълнението на полета има издадени надлежни разрешения от суданските и южносуданските власти.
Намиращите се на борда шестима български граждани - трима души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от групировката Sudan People's Liberation Movement-North (SPLM-North), която води военни действия срещу правителствените сили в района.
Новината предизвика силно притеснение на фона на заложническата драма от 2011 г., когато трима български пилоти на същата фирма бяха отвлечени в Судан и бяха държани 175 дни в плен.