Руски журналист твърди, че е „намерил” малката дъщеря на руския президент Владимир Путин ­ Катерина. Това съобщава Ройтерс, цитирайки твърденията на пишещия брат Олег Кашин. Той е категоричен, че е успял да пролее светлина върху живота на семейството на Путин, за което обществеността не знае почти нищо.
По данни на Кашин 28-годишната щерка на президента е член на Научния съвет на Московския държавен университет. Там тя се водела като Катерина Владимировна Тихонова. Според журналиста Катерина използвала фамилията на баба си по майчина линия ­ Екатерина Тихонова. Анонимен източник на Ройтерс от учебното заведение потвърдил, че тяхната сътрудничка и дъщерята на Путин са едно и също лице.

Освен това Тихонова била генерален директор на организацията „Иннопрактика”, отговаряща за програмата за разширяване на Московския университет. РБК съобщава, че за споменатото разширяване са отделени 1,7 млрд. долара. Агенцията твърди, че ръководството на „Иннопрактика” е „обвито в странна тайнственост”. От медията не успели да открият ръководителите на организацията нито сред авторите на академически статии, нито сред участниците в научни конференции. Журналистът Кашин разузнал още, че Тихонова е вицепрезидент на Световната конфедерация по акробатически рокендрол. В интернет дори имало видео как тя танцува с постоянния си партньор на дансинга Иван Климов. Кашин смята, че „в Кремъл са решили, че е дошло време Катерина да бъде извадена от сянката, тъй като вече заема сериозен пост”.

На официално ниво обаче не потвърждават догадките на Кашин, които той споделя в своя блог. Пред Ройтерс говорителят на президента Дмитрий Песков заяви, че не знае коя е Катерина Тихонова. Но на въпрос работи ли дъщерята на Путин в Московския държавен университет, прессекретарят отговорил уклончиво. „Не знам. Това не е моя работа. Аз се занимавам с президента, а не с неговите деца”, каза пред агенцията Песков. Той допълва, че много пъти различни млади жени са били обявявани от пресата за дъщери на държавния глава. Пресата припомня, че Путин винаги сдържано и пестеливо е говорил за своите две дъщери.

През 2011 г. на среща с журналисти от руския Първи канал президентът разкри, че едната му щерка учи биология, а другата – японски език и история. Тогава Путин отказа да говори за личния живот на децата си, казвайки само, „че в това отношение при тях всичко е наред”. След това той прекъсна въпросите за дъщерите си, заявявайки, че не иска да ги прави участнички в публичния живот, тъй като не се занимават нито с политика, нито с бизнес

Година по-рано – през 2010 г., в интервю за известния американски водещ Лари Кинг руският лидер обясни защо избягва да отговаря на въпроси за семейството си. „Вие знаете, че у нас за съжаление има много проблеми с тероризма. Затова ние просто сме длъжни да мислим за сигурността на членовете на семействата си, в това число и преди всичко за сигурността на децата си”.