Офисът на Националната агенция по приходите в столицата е наложил възбрана на луксозната къща в кв. "Драгалевци", в която се беше настанил Николай Бареков през миналата година, съобщи вестник “Капитал“. Забранено е и разпореждането с терена, върху който се намира сградата.

Причината за възбраната е текуща ревизия, в която е станало ясно, че "ще бъде затруднено събирането на бъдещи публични вземания в предполагаем размер от общо 1 075 000 лв.".

Фактът, че живя през 2014 година в толкова луксозна къща, донесе на Бареков много главоболия. Той трябваше да се обяснява как така плаща наем от 1000 евро на месец за ползване на къща, която струва най-малко 1 милион лева.

Къщата беше купена от фирмата "Инвестиция БГ", а въпросната фирма бе създаде няколко месеца преди покупката от няколко млади момичета близки до Бареков. Сред тях бяха членът на контролния съвет на “България без цензура“ Магдалена Христова (тогава на 25 години) и PR-ът на Бареков Иванка Неделчева (тогава на 27 г.).

Те бяха отдали къщата под наем на лидера си срещу 1000 евро на месец.  Подобен  малък наем за такава огромна къща няма особен смисъл, защото инвестицията трудно може да бъде възвърната.

Ден преди Коледа 2014 г. публичен изпълнител от дирекция "Събиране" при НАП - София, е възложил възбрана на къщата и терена под нея, защото в рамките на назначена ревизия е станало ясно, че "ще бъде затруднено събирането на бъдещи публични вземания в предполагаем размер от общо 1 075 000 лв.".

Не е ясно от какво е предизвикана ревизията - дали данъчните са се самосезирали, или изпълняват заръка на прокуратурата по някоя проверка. Това, което става ясно от временната ревизия е, че единствената дейност на фирмата "Инвестиция БГ" е "закупуване на луксозен жилищен имот и отдаването му под наем на физическо лице на ниска цена".

В същото време "този имот съществува като адрес на офиса на дружеството, а е предназначен за жилищни нужди". На данъчните е бил представен договор за заем, сключен в деня на купуването на къщата. Заемодател по него е фирмата "Репрезент" ЕООД, създадена същия ден като "Инвестиция БГ". Към онзи момент неин едноличен собственик и управител е Татяна Стоянова  - член на съвета на директорите на "Ноу фрейм медиа" на Николай Бареков.

В справката за активите на "Инвестиция БГ" е записано, че заемът идва от фирмата "Ковър груп", собственост на Николай Андреев, който според медийни публикации работи като шофьор при Бареков.

Няма подробности за повода за ревизията, довела до запор в последните дни на 2014 г.

Периодът съвпада с решението на Бареков да "оттегли безусловната си подкрепа" към парламентарната група на "Български демократичен център", която вкара в Народното събрание под името ББЦ.