Бройката на заразените с грип русенци се увеличава и вероятно в понеделник щабът за борба с острите респираторни заболявания ще обяви епидемия. Това прогнозират общопрактикуващи лекари, пред чиито кабинети има опашки от болни ученици. Докторите смятат, че от днес пациентите им ще се увеличат още повече, тъй като повечето училища вече оформиха срочните оценки и по традиция учениците ще се възползват от възможността да вземат медицински бележки за последните 1-2 учебни дни.
Грипният щам, който върлува в Русе, ще бъде ясен също в понеделник, когато ще пристигнат резултатите от изпратените в референтната лаборатория в столицата проби за изследване, казаха от Регионалната здравна инспекция. Оттам съобщиха, че през октомври и ноември ваксина са си поставили около 700 русенци, като 62 от тях са предпочели Имунизационния кабинет в РЗИ. Бройката е твърде малка за града, което означава, че голяма част от съгражданите са податливи на грипния вирус.
Очакваната грипна ваканция ще продължи една седмица, като два дни от нея ще съвпаднат със срочната ваканция на учениците на 2 и 3 февруари. Така те ще си останат вкъщи до 8-и включително, като на 6 февруари специалистите ще кажат дали епидемията продължава.