Сирийски опозиционери и пратеници на президента на Сирия – Башар Асад, започнаха в Москва преговори, с които да се възстанови диалогът след близо четири години война, при която загинаха 200 хил. души, съобщи АФП.

Трийсет и двама представители на различни опозиционни групи, толерирани от Дамаск, и шестима членове на официалната делегация, водена от постоянния представител на Сирия в ООН, се събраха в сградата на руското външно министерство. Това са

първите преговори

между опозиционери, предимно представители на Националния комитет за координация на демократичната промяна и на кюрдски формации, и представители на режима след неуспеха на преговорите „Женева-2“ през февруари 2014 г.
Но както признава един от участниците на преговорите от опозицията,

амбициите са скромни

предвид отсъствието на Сирийската национална коалиция, базирана в Истанбул и смятана от международната общност за главна опозиционна сила в Сирия.
„Дойдохме тук със списък с 10 точки. За да не допуснем същата грешка като опозицията в „Женева-2“, незабавно ще повдигнем въпроса с формирането на преходно правителство“, заяви той.

Сред приоритетите на опозицията в Москва е спиране на бомбардировките, освобождаване на политическите затворници и договаряне на механизми за преминаване на хуманитарната помощ през зоните на бойни действия.

В интервю за списание „Форин афеърс“, публикувано в понеделник, сирийският президент изрази подкрепа за срещите, но изрази резерви по отношение на легитимността на някои участници. „Ставащото в Москва не са преговори за уреждане на конфликта. Това са само подготвителни срещи за конференция. Ще говорим с всеки, но и ще попитаме всеки: кого представлявате?“, заяви Асад, заклеймявайки „марионетките на Катар, Саудитска Арабия и западните страни“.