Обедното меню на 500 деца на възраст от 10 месеца до 3 годинки се приготвя в Общинската млечна кухня и се получава редовно в 10-те пункта. Още 400 малчугани, които посещават детските ясли, разчитат на храна оттам, каза за „Утро“ шефката на Млечна кухня Севдалина Баберкова. Тя уточни, че годишно средно дневно от кухнята се хранят около 1100 деца. В яслите получават 4-кратен дневен прием, който включва сутрешна, подкрепителна закуска, обяд и следобедна закуска.
Цената на купончетата за децата от първа и втора група са по 1,05 лв. и включват обедно хранене, което се състои от 50 мл супа, 130 г основно ястие и десерт, който в зависимост от вида е 75-150 г, поясни Баберкова и допълни, че общата калорийна стойност не трябва да надвишава 340 кал. Храната се приготвя без съдържание на сол и захар, а вместо прясно мляко се използва преходно. Вчера например менюто на малчуганите от 10 месеца до 1 годинка включваше: супа с пуешко и зеленчуци, кускус със сирене и зеленчуци и пюре от банан с преходно мляко. За обяд децата от 1 до 3 годинки хапнаха супа с пуешко и зеленчуци, пиперки с ориз, 10 г сирене и млечен кисел от банан и моркови.
Менютата за детските кухни се поставят на видно място във всеки един от пунктовете за информация на родителите. На таблата ежедневно има и данни за вида ястие и продуктите, от които се приготвя, а седмично се посочват и номерата на ястията, под които те са заведени в сборника за здравословно хранене, според който се ръководим в Млечната кухня, обясни още Баберкова.