С черни найлони са опаковани четирите женски фигури на именития български скулптор Любомир Далчев във фонтана на площад „Батенберг“. Покрити от глава до пети са и двете излъскани до златно от престарали се работници, заети в реконструкцията на пешеходната зона по „Александровска“ и площада, и другите две, „почистването“ на които бе спряно след разразилия се скандал. Както „Утро“ писа, на специална пресконференция, която си издействаха журналисти, бе съобщено, че сега предстои двете жлътнали се след банята с киселина бронзови момичета да бъдат патинирани отново, а техните посестрими ще бъдат почистени с четка и вода.
Тогава русенският скулптор Георги Радулов припомни, че градът би трябвало да се гордее, че притежава няколко творби на Любомир Далчев, който от 1979 г. до кончината си през 2002 г. /малко преди да навърши 100 години/ живее в Съединените щати. Наред с музеите на Атина, Скопие, Монреал, Сао Паоло, Санкт Петербург, Москва и колекционери в САЩ, Русе може да се гордеее, че има няколко творби на големия майстор. Освен четирите бронзови девойки на прочулия се печално в последно време фонтан, Далчев е автор на фигурите на фасадата на Съдебната палата, на композицията с играещи деца, разположена сега в зелените площи на кея, както и любимата на хиляди русенци каменна мечка в Парка на младежта.
Тези дни работници усилено почистват мозайката на фонтана на площада. Което дава надежда, че на оригиналния мозаечен рисунък, който е неотменим елемент от цялата композиция, няма да се посегне.