Първите фермери от Русенско вече са получили по сметките си първите субсидии по Системата за единно плащане за площ и тя е по 27 лева на декар. Зърнопроизводители от областта ще получат общо към 43 млн. лева. По техните сметки сумите ще бъдат по-малки от миналогодишните, когато се плащаха над 29 лева на декар. През тази година обаче правилата са други, а парите се превеждат на няколко пъти.
Тази седмица аграрното министерство пусна към фермерите 950 млн. лева. С тези преводи не са платени субсидии за парцели, при които има застъпвания, т.е. двама или повече души претендират, че са ги обработвали миналата година, обясни председателят на фермерския съюз „Дунавско зърно“ Иван Караиванов. Още не са платени и преразпределителните плащания - това е нова схема, която стартира за първи път и дава допълнителни средства за първите 300 декара, обработвани от фермерите. Плащания по жалби на земеделските производители също няма как да се платят през януари.
В края на март ще се направи доплащане около 150 млн. лв. Преразпределителното плащане за първите 300 дка се очаква да е по 12,38 лв. за декар. И с тях обаче субсидиите няма да достигнат миналогодишните, смятат фермери. Основната причина е, че по данните на земеделското министерство заявените площи са повече отколкото за 2014 г.
Очаква се днес Държавен фонд „Земеделие“ да изплати изцяло втория транш на национални доплащания за животни за Кампания 2014 в размер на 34,35 млн. лв. От тях 12,5 млн. лв. ще получат стопаните за подпомагане по Схемата за отглеждане на овце-майки и кози-майки, обвързана с производството, а 21,85 млн. лв. ще бъдат за фермерите, кандидатствали по Схемата за национални доплащания за говеда, необвързана с производство. 
От подпомагане за отглеждане на овце-майки и кози-майки ще се възползват 7700 земеделски стопани, а по Схемата за доплащания за говеда - 7445 фермери. Общата субсидия по първата схема е в размер на 200 лв. за говеда и 350 лв. за биволи. Подпомагането по другата се равнява на общо 41 лв. за животно. 
По двете схеми, през месец декември, фондът преведe близо 65,2 млн. лв. на животновъдите.