Повече от два пъти са намалели само за три години учениците в Русенска област, които това лято ще завършат седми клас и ще кандидатстват в профилирани и професионални гимназии. Това стана ясно от справка, представена от началника на регионалния просветен инспекторат Димитър Райнов вчера на първото за годината заседание на секторната комисия в областта на образованието и пазара на труда. Темата на срещата беше държавният план-прием по професии и специалности за учебната 2015/2016 година.
През 2012 година в областта тези ученици са били 1674, а през юни 2015-а те ще бъдат едва 787 души. При това 52 от тях са деца със специални образователни потребности, които не получават удостоверение за основно образование и няма да кандидатстват в гимназии, поясни Райнов. Още по-драстична е разликата в община Русе, където завършващите седмокласници са намалели близо три пъти! През учебната 2011/2012 г. те са били 1201, а сега са 442! Така че тази година можем да разчитаме да се съставят 32-33 паралелки след завършен 7 клас и 35 - след осми, обясни Райнов.
Общата картина, която показва колко ученици през септември влизат в клас и колко завършват през юни, също не дава основания за оптимизъм. Бройката на завършващите учебната година в Русенска област всяко лято е с по около 300-400 деца по-малко. С други думи, всяка година „изчезва“ по едно училище, коментира регионалният просветен шеф. Тези деца не са отпаднали от училище - те са отписани с нужните документи и учат другаде: в други градове или по-често в чужбина, каза той, като уточни, че за миналата година само 51 деца в цялата област са спрели да ходят на училище.
Така или иначе, тазгодишният прием на гимназисти няма да бъде радостно и безметежно събитие. Вчера участниците в заседанието, ръководено от зам.областния управител Станимир Станчев, гласуваха специалностите и паралелките в русенските професионални гимназии за прием 2015/2016. Те одобриха и предложението за 8 „защитени“ паралелки - по специалности, от които икономиката в региона има нужда, но интересът към тях е повече от скромен.
Една такава паралелка ще има в ПГ по селско стопанство - тя ще обедини две специалности: ветеринарен техник и производство на хляб и сладкарски изделия, друга ще има в ПГ по дървообработване - по дърворезба. Защитени класове ще има и в гимназиите по корабостроене и корабоводене /за професия корабен монтьор/, машиностроене /монтьор, заварчик, стругар, шлосер, леяр, ковач/, по електротехника /електромонтьор и монтьор на енергийни съоръжения и инсталации/, по транспорт /монтьор на транспортна техника/, по облекло /оператор производство на облекло/ и в ПГ по строителство /за професията строител/. Критериите тепърва предстои да бъдат приети от Министерството на образованието и науката, каза Райнов, но русенските предложения вече са готови, заедно с целия план-прием за следващата учебна година за професионалните гимназии. Планът, който окончателно трябва да бъде готов до 30 януари, бе гласуван без драматични обсъждания.