103 764 кутии цигари без бандерол, които се равняват на 207 528 мастърбокса, са задържани на територията на митницата за 2014 година. Количеството е рекордно за последните три години. Хванати са и 917.6 килограма контрабанден тютюн за пушене, от които могат да свият 1 млн. цигари. Това също е най-голямото количество, заловено за една година от 2011-а насам.
90% от задържаните цигари са разкрити от мобилните групи в региона и са резултат от оперативната работа на служители от Митница Русе съвместно с МВР и ДАНС. Това съобщиха от митницата след запитване от „Утро“ по повод днешния професионален празник на ведомството.
През последните четири месеца отдел „Митническо разузнаване и разследване“ разкри две големи депа за доставка и разпределение на нелегални цигари в града. Единият склад с 34 мастърбокса „Дива“ и „Тюркоаз“ за разпространение на едро бе в подземен гараж в района на Старата поща. В другия, който бе разкрит в квартал „Тракцията“, имаше 25 бака цигари без бандерол.
Най-големият удар на русенските митничари срещу  разпространението на нелегални цигари беше направен още през февруари миналата година, когато гръцки автобус с 50 000 кутии цигари бе задържан при опит да разтовари нелегалната стока в цех за дограма в квартал „Трите гълъба“. Автобусът беше отведен до митническото хале на Дунав мост и подложен на щателна митническа проверка, която разкри, че стоката се пренася в специално изградени тайници.
След серията успешни удари на митничари и полицаи контрабандата на цигари не секна - това не е постигнато в нито една страна, но видимо стихна.
Цигарите без бандерол, които се разпространяват в Русе и региона, идват основно от Гърция и от тайни български цехове. По-малък е делът на доставките от Турция. Една от марките е толкова популярна, че идва и от Гърция, и от български пиратски производители. Това е масово купуваната „Карелия Слимс“.
Схемата в разпространението е сходна с тази при наркотиците. Хората, които дърпат конците и уреждат големите сделки, обикновено изобщо не се докосват до контрабандната стока и не говорят по телефон директно за сделките. Те се уреждат изключително на четири очи, а работата по доставка, съхранение и дистрибуция на дребно се извършва от разпространители.
На черния пазар в Русе кутия нелегални цигари върви за около 2.50 лева. От нелегалните производители обаче тя излиза на 1.20. Дистрибуторите я продават за 2 лева на едро, а уличните търговци печелят едва по 50 стотинки на кутия. Обикновено за тази цел се избират бедни хора, които няма какво да губят и когато бъдат заловени, не плащат наложените им актове, а продължават незаконната си търговия, за да има с какво да се издържат. Затова усилията на митническите инспектори са насочени все повече към достигането до по-високите нива във веригата и залавянето на количества на едро.
Като цяло България губи най-много приходи заради контрабанда на цигари от всички страни в Европейския съюз, сочи проучване на авторитетната международна организация „Индъстри Уоч“, разпространено в четвъртък. За разлика от другите градове по границата ни обаче Русе се нарежда на задните места по употреба на нелегални цигари, за което голяма заслуга имат и  служителите в митницата.