През четвъртото тримесечие на 2017 г. контрабандният дял на цигари в България е 6,6 на сто, докато през третото тримесечие този дял беше 6 на сто. Спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г. намалението на контрабандния дял е с 1,2 на сто. Това показват данни на инициатива „Срещу незаконната търговия“. 
Определянето на контрабандния дял става по утвърдения у нас метод чрез ровене в кофите за боклук и преброяване на кутиите цигари със и без бандерол. Доколко то е меродавно изглежда доста спорно предвид малката извадка - анализирани са 5800 празни кутии от улици и кошчета за боклук в периода 1-23 ноември 2017 г. в 20 големи града.
Сред основните изводи от изследването е това, че има възможност за още подобрения в посока оптимизация на приходите от акциз. Борбата с контрабандата на цигари трябва да се насочи и върху разпространението върху насипния тютюн, изтъкват анализаторите. Екстремните регулации в данъчната и регулаторната сфера трябва да се избягват, за да се осигури предвидимост, смятат от тютюневия сектор.
По данни на търговците на тютюневи изделия в страна има 18 000 обекта за търговия на дребно, в които са заети 80 000 работещи. В страните, където е забранено излагането на тютюневи изделия на места, на които хората не могат да виждат директно, е довело да затваряне на множество търговски обекти, предупредиха от бранша.