Съдебен спор отлага за неопределено време връщането на 1200 декара плодородна земя на Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“. Това съобщи при гостуването си в Русе земеделският министър Десислава Танева и така опроверга депутата Добрин Данев, който по-рано през седмицата заяви, че проблемът с изключително апетитните ниви на института е решен и това е била една от големите му битки. Оказа се обаче, че съдбата на трите парцела, за които научното звено, „Спарки“ и няколко министри на земеделието водиха дълги дела, отново е в ръцете на магистратите.
Както „Утро“ писа, по време на кабинета „Орешарски“ нивите бяха включени в списъка земи от Държавния поземлен фонд, предназначени за отдаване под наем за период от 5 години. Дни преди провеждане на търга обаче служебният министър на земеделието Васил Грудев изпрати писмо, че оттегля съгласието си тези имоти да се отдават под наем и тогавашният шеф на областна дирекция земеделие Левент Исмаилов издаде заповед за изваждането им от списъка. Сега обаче заповедта се оспорва от един от кандидатите да играят на търга Ерхан Федаил, за когото хората от бранша вчера не можаха да се сетят, а по информация на „Утро“ е дребен производител от Сливо поле. И според Русенския районен съд - с основание, защото това писмо на министъра няма характер на официална заповед, което не дава правни основания за изменение на тръжните условия. По тази причина съдът обявява заповедта на Левент Исмаилов за нищожна.
Сред земеделците се говори, че въпросният Ерхан Федаил е използван за параван в тази схема, в основата на която стоят сериозни интереси. Това, разбира се, няма как да се докаже категорично.
Министър Танева съобщи, че решението на русенския съд е обжалвано и делото в Апелативния съд във Велико Търново е насрочено за февруари. Тя увери, че е запозната с темата отдавна и че земеделското министерство ще се съобрази с крайното решение по казуса на съда.
„Въпреки това като стратегическо решение, в момента в който правно е допустимо това, ще възстановим и върнем земята на ИЗС „Образцов чифлик“, каза Десислава Танева.