Андонис Самарас, на който се падна трудната задача да ръководи Гърция като премиер в един от най-трудните й периоди, е склонен да води рискова политика. Това може да му струва спечелването на днешните избори.

Завършилият Харвард 63-годишен гръцки министър-председател казва, че спасението на Гърция е близо след 6 болезнени години на рецесия.

Но за да пожъне успех, Самарас предупреждава гърците да не слушат обещанията на крайнолявата СИРИЗА за край на строгите финансови ограничения.

"Днес решаваме дали продължаваме напред или вървим към неизвестното", заявил Самарас, след като гласувал в родния си град Пилос.

Но премиерът се намира в ситуация, за която сам си е виновен, след като последният му политически рискован ход рикошира.

Той изтегли провеждането президентските избори с два месеца напред, надявайки се да спечели време за завършването на фискалния одит на Европейския съюз и Международния валутен фонд, който замрази плащанията по спасителния заем на Гърция. Но след като парламентът не успя да избере президент през декември, предсрочните избори станаха неизбежни.

Не за пръв път Самарас поема рискове, които застрашават кариерата му. Преди 20 години, когато беше външен министър, той не се е поколеба да свали правителството на може би най-обичания гръцки премиер Константинос Мицотакис /1990-1993/, заради споровете между Атина и Скопие за името на съседна Македония. А през 2012 г., като опозиционен лидер, Самарас настоява за прекратяване на мандата на 6-месечното служебно правителство на бившия вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападемос.

За формирането на нестабилното коалиционно правителство бяха необходими две поредни гласувания през май и юни 2012, които забавиха фискалните реформи и разпалиха спекулациите, че Гърция може да бъде изхвърлена от еврозоната.

Тогава Самарас обеща да направи всичко, за да задържи Гърция в Европейски валутен съюз, но също така настояваше за облекчаване на условията по спасителния заем от ЕС и МВФ. Но веднага след като седна в премиерското кресло, Андонис Самарас подкрепи политиката на икономически ограничения.