81 събития, 3382 активни участници и 102 000 души публика - тези основни параметри характеризират дейността на общинската фондация „Русе - град на свободния дух“ през 2014 година. Цифрите и снимките от различните културни прояви са подредени в луксозно албумче, което завчера получиха общинските съветници, а вчера то бе раздадено и на журналистите. В две основни направления се концентрира дейността на фондацията, съобщи нейният председател Страхил Карапчански, който е и заместник-кмет по европейските въпроси. Акцентът на първото пада върху слогана „Лицата на Русе“ и целта му е да отличава личности с принос за културата и образованието. Като „посланици на свободния дух“ през 2014-а са отличени 6 творчески екипа, 6 учители и 4 талантливи младежи, обясни Карапчански. Фондацията е подкрепила индивидуални и колективни изяви в чужбина, ще продължим да работим в тази посока и занапред, увери той.
Карапчански не скри удовлетворението си от събития, които по думите му стимулират общностните инициативи. Той открои като най-иновативни и впечатляващи скулптурния симпозиум „121 премиери“, Фестивала на ледените фигури, музикалния пърформанс „Мисия Русе“, подготвен от британския композитор и диригент Том Щайнер, лятната музикална академия „Алегра“. Ще направим всичко възможно, за да направим тези събития ежегодни, увери зам.-кметът.
Показателно е, че броят на нашите партньори и спонсори расте, каза още той, като посочи, че за миналата година те са 28 при 8 за 2013 г. Общият бюджет на фондацията за миналата година е бил 248 780 лева, от които 146 000 лева са от частно финансиране. Най-скъпото събитие за 2014 г. е Фестивалът на ледените фигури, за който са отпуснати 35 000 лева.
На 31 януари ще бъдат обявени резултатите от конкурсната сесия на фондацията за проектите, получаващи подкрепа за 2015-а. За 30 дни са постъпили 84 проектни предложения с общо заявено финансиране от 1 453 554 лева. Само сумите, които авторите на проекти от Русе, София, Разград, Велико Търново и Бургас очакват от фондация „Русе - град на свободния дух“, възлизат на 960 000 лева, обясни Карапчански. Той подчерта, че на приоритетно финансиране могат да разчитат най-мащабните и емблематични русенски проекти. Комисията, която ще разглежда идеите, е в състав председателя на фондацията /Карапчански/, двамата членове на нейния управителен съвет - Ирена Петрова /директор „Хуманитарни дейности/ и Мария Иванова /шеф на ПР службата в Общината/, и изпълнителния директор Елена Минкова. Мога да гарантирам максимално обективен и оперативен подход, критериите са ясни - те са на електронната страница на фондацията, каза Карапчански.

Карапчански: Музеят на иновациите
трябва да бъде направен час по-скоро

Аз съм изключително пристрастен към идеята за създаване на Музей на иновациите, призна вчера зам.-кметът Страхил Карапчански, който обяви тази идея през юни миналата година, когато откри първия скулптурен симпозиум в Русе.
Час по-скоро тази идея трябва да бъде реализирана, каза вчера Карапчански. Имаме идея за концепция на бъдещия музей, тя ще бъде предмет на активно обществено обсъждане, увери зам.-кметът. Искаме това да бъде един съвременен музей, в който акцентите ще бъдат два: там ще бъдат представени онези 120-150 събития и факти, свързани с Русе като първи за България, но ще има и една експозиция, която да представя съвремието, каза Карапчански.