С коктейл и огромна торта отбеляза вчера четвъртвековния си юбилей Районната колегия на Българския лекарски съюз. На тържеството присъстваха много лекари, както и четиримата от председателите на колегията през този период - д-р Антон Въжаров, д-р Руденко Йорданов, д-р Виделина Даскалова и д-р Светослав Дачев. Не успяха да дойдат другите двама шефове през годините - д-р Цветан Данев, който оперираше по спешност, и д-р Светломир Гецов, който работи във Франция.
Почетни гост на тържеството бе д-р Димитър Игнатов, председател на Българския лекарски съюз от 1992 до 2000 година и шефът на националната организация д-р Цветан Райчинов.
„Когато беше създаден Лекарският съюз, бях на 30 години, пълен с идеали, илюзии и наивност. Въпреки това заедно с колегите смятахме, че е достатъчно да създадем една организация и тя автоматично ще наложи това, което искаме. Вярвахме, че за пет години България ще стане Европа и съответно лекарите тук ще бъдем на нивото на европейските ни колеги. Минаха 25 години, а ние сме към средата на този път. Дано не чакаме още 25 години“, каза д-р Цветан Райчинов.
„Работата в Лекарския съюз е неблагодарна и човек си създава врагове. Заради това, че надигна глас, д-р Въжаров бе заплашен с уволнение. Аз също съм получавал такива заплахи и дори съм фигурирал в прословутото тефтерче на Филип Златанов за отстраняването ми като председател на БЛС, защото не си мълча. Но БЛС е една страшна армия без пушки, автомати и бомби и с броя и знанията си всички лекари са по-силни от която и да е политическа партия или администрация“, допълни д-р Райчинов.