„Въпросите за разговорите и местонахождението на Брендо, не предполагат отговор от защитник, защото всички разговори между адвокат и неговия клиент са поверителни. Не мога да ви кажа нито дали съм говорила с него, нито къде се намира", заяви пред Нова ТВ адвокат Ина Лулчева.

"С оглед всичко, изговорено в годините, непоявяването му в общественото пространство може да се тълкува като грижа за личната сигурност, особено с оглед на случващото се в последните няколко седмици.

Това, че не се появява във вестниците и по телевизията, не означава, че е изчезнал. Мярката „неоклонение” предполага да не си сменя адреса без да уведомява органите на реда. Твърдя, че никой не знае, че той е напуснал страната. И се създава някаква истерия, включително свързването на неговия случай с други случаи с осъдени лица. Брендо е невинен според Конституцията, защото такова е становището на Софийския апелативен съд”, каза още Лулчева.

Мярката "подписка", с която е Банев, както и забраната да напуска страната, му бяха наложени от Софийския апелативен съд (САС) през лятото на 2014 г., когато той беше оправдан по обвиненията за организиране и участие в престъпна група за пране на пари. По това дело подсъдими с Банев бяха доведеният му брат Симо Карайчев, бившата му съпруга Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева. Всички те бяха осъдени на първа инстанция и оправдани на втора.
Прокуратурата обжалва, но делото все още не е насрочено пред Върховния касационен съд (ВКС).
Вчера се появиха информации, че Брендо е напуснал страната преди около 3 месеца.

Директорът на СДВР Марин Maринов обясни, че "на 11 юли 2014 г. мярката за неотклонение на Евелин Банев е променена от "домашен арест" на "подписка". На този ден е бил последният подпис, който Брендо е положил при проверка от полицая, който е контролирал по местоживеене домашния арест
По-късно вътрешният министър Веселин Вучков поясни, че МВР не издирва Евелин Банев.

"Не е имало такова искане. Не бих искал по никакъв начин да коментирам решение на съда, на органите на съдебната система, в чието поле е разглеждането на този казус от няколко години. Доколкото разбрах, делото е в съдебна фаза, на трета инстанция, с определена мярка "подписка", обясни още Вучков.