Турски гражданин с ампутиран крак и протеза, за когото престоят в ареста беше изключително тежък, се призна за виновен, че е опитал да прекара нелегално през Дунав мост четирима иракчани.
Кес Мехмед бе заловен на 11 ноември за това, че вози в „Опел Корса“ с германска регистрация иракчанка с трите й малки деца. Проблемът бил, че нелегалните имигранти са с фалшиви български документи. По време на обжалването на задържането си в ареста 54-годишният мъж бе категоричен, че не е вършил нищо нередно.
„Ако е забранено в България човек да вози пътници с личната си кола, значи съм нарушил закона. Аз вършех услуга на познат и трябваше да закарам до Германия една жена с трите й деца срещу 150 евро на човек. Откъде да знам, че пътуват с фалшиви български документи?! Как на турско-българската граница при проверката нямаше проблеми“, заяви през ноември Мехмед пред съда.
След няколко месеца обаче размисли и направи пълни самопризнания, като се споразумя с прокуратурата за присъдата си. Турчинът ще трябва да изтърпи 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок, както и да плати 2000 лева глоба. Наказанието е окончателно.