След бурна и емоционална дискусия бе приет общинският план за интеграция на ромите за 2015-2017 г. на сесията вчера. Начало на дебата даде положителната оценка на плана през последните три години, която беше направена от Милан Николов от Синята коалиция и ВМРО. Той отличи сферата на образованието, здравеопазването и спорта и посочи като пример отличните условия в детската градина в кв. „Чародейка“, изградена по проект „Светилник“, която е с капацитет 4 групи по 25 деца.
Стефан Бучаков от Синята коалиция и ВМРО обаче заяви, че няма да подкрепи решението и запита защо държавата трябва да се занимава с изкуствено създадено малцинство, като посочи, че в плана е упоменато, че 1,1% от населението на община Русе се е самоопределило като роми. Той се обяви против акцентирането само на една общност и допълни, че трябва да има програми и за арменци, евреи и други етноси. Против съм да се наливат пари и държавата и общината да им помагат, категоричен бе Бучаков.
На противоположно мнение бе Сашо Нунев от ГЕРБ, който подчерта, че всяко общество, което е социално отговорно, се грижи за групите, включени в него, и ги подпомага със стратегии на национално, областно и общинско ниво. Това е сложен и противоречив процес, с който европейските държави още се сблъскват, каза още той и посочи, че това, което реализира и планира община Русе, е значимо.
Фраза на цигански, изречена от Милан Николов, предизвика истинско негодувание у Мирослав Славчев от „Атака“, който изтъкна, че е доживял от трибуната на общинския съвет да се говори на цигански. В обществото живеем с мултиетнически модел от години, но единственото неинтегрирано общество е вашето, обърна се Славчев към Николов. Прави ли ви впечатление, че не се говори за криминални прояви, побой над медици, продаване на гласове на други общества, запита Славчев и подчерта, че няма как принудително някой да бъде накаран да се интегрира.
Николов каза, че „Атака“ най-много купува цигански гласове, при което Славчев категорично заяви, че подобни изказвания са предпоставка за завеждане на дело и с това продължилата повече от половин час дискусия приключи. Решението, с което съветниците приеха плана за интегриране на ромите, беше гласувано с 38 гласа „за“, 3 „против“ и 3 „въздържали се“.