Президентът на САЩ Барак Обама не успя да изпълни докрай своите обещания за прекратяване на участието на страната в конфликтите в Ирак и Афганистан и да изпълни пред своите сънародници ролята си на миротворец.

Такава оценка за държавния глава на САЩ се дава в статия във електронното издание на вестник "Ню Йорк Таймс".

В статията се посочва, че Обама не може да заяви, че е изпълнил обещанието си да приключи две водещи се зад граница войни.

През 2011 г. той изтегли американските части от Ирак и нареди всички бойни части да напуснат Афганистан до края на 2014 г. Да изпълни мисията си на миротворец на Обама попречи разрастването на влиянието и действията а терористичната групировка "Ислямска държава" и това го принуди да върне военни сили в Ирак. Ситуацията на сигурността в Афганистан също наложи там да бъде оставен по-голям контингент отколкото се планираше, пише изданието. В статията се посочва, че все пак броят на американските военнослужещи, изпълняващи задачи зад граница, значително е намален.

Така в Ирак и Афганистан в настоящия момент има около 15 000 войници и офицери, а преди 6 години те бяха 180 000. "Ситуацията в тези две страни обаче остава неясна и не така стабилна както се надяваше президентът, подчертава изданието. Вместо да завърши войните зад граница Обама се сблъсква с опасността до приключване на президентския му мандат след две години поне един от тези конфликти да остане нерешен. Според "Ню Йорк Таймс" критиците на президента считат, че външната му политика няма с какво да се похвали.