С пълно единодушие депутатите от парламентарната Комисия по транспорт приеха на първо четене измененията в Закона за движението по пътищата. Промените целят синхронизиране на българското с европейското законодателство и връщане на мобилните камери по пътната мрежа в страната.
Очаква се камерите да следят за нарушения от март, след като поправките в Закона бъдат приети и от Народното събрание.

Според депутата Иван Вълков заради липсата на мобилни камери, които следят за скоростта на движение и спазване на правилата, се е увеличил броят на жертвите на пътя.

„В този период от време, това е близо година вече, ние наблюдаваме със сериозни темпове завишение на жертвите по пътищата. Към момента на внасяне на законопроекта те бяха с 43 повече от предходната година. В настоящия момент вече са 58”, коментира Вълков.

За периода на действие на мобилните камери от 2011 до 2013 г. са събрани 50 милиона лева глоби. Мобилните камери са и вид антикорупционна мярка каза шефът на Пътна полиция Антон Антонов.

„Корупционният натиск върху служителите ни стана изклюючително висок. Физическият контакт с нарушителите създава корупционна среда. От причина несъобразена превишена скорост загиналите са 31 повече. В същото време се наблюдава съществен спад административно-наказателната дейност спрямо нарушителите с близо 3600 нарушения”, заяви Антонов.

На заседанието на транспортната комисия бяха приети и измененията касаещи употребата на системи за обезопасяване на деца. Според тях детските столчета трябва да бъдат поставяни в автомобилите с лице в обратна на движението посока. Това изискване ще се отнася за деца до 3-годишна възраст.