За Русе месецът на любовта и виното, както е известен февруари, започва още този петък. Тогава изложбата на петима русенски художници ще даде старт на артистичния салон „Любов и вино“, който ще представи впечатляваща панорама от образци на различните изкуства, обединени от романтиката.
През цялото време на артистичните събития в „Мол Русе“ ще бъде поставена една огромна бутилка, висока около метър, в която всеки може да пусне своето любовно послание. В последния ден на артсалона бутилката ще бъде запечатана и пусната в Дунав, за да отнесе любовните писма на русенци надалече.
Радвам се, че намерихме допирателните, за да се обединим ние от общинското предприятие „Русе арт“ и драматичен театър „Сава Огнянов“, за да направим със съдействието на Община Русе, фондация „Русе - град на свободния дух“ и Младежкия дом едно вълнуващо 20-дневно събитие, каза новият директор на „Русе арт“ Мариан Савов.
Колкото повече работим съвместно с общинското предприятие, толкова по-добре е това и за нас, и за хората в Русе, които имат потребност от изкуство, допълни директорът на театъра Орлин Дяков. Техническият екип на ДТ „Сава Огнянов“ ще бъде на разположение за всички събития от богатия афиш на артсалона и ще помага с  костюми, реквизит, звук, светлина, поясни той.
Изложбата „Любов и вино в цвят“ ще бъде открита в 17.30 ч във фоайето на Доходното здание на 23 януари. Още една изложба ще представи друг поглед към темата - тя се нарича „Любовни писма“ и е на художника Огнян Балканджиев, откриването й е на 3 февруари пак в Доходното от 17.30 ч.
Специално място в афиша заема романтичният филмов маратон, който със сигурност ще развълнува много русенци. Той започва на 2 февруари от 18 ч с една от най-стойностните реализации на Шекспировата драма „Ромео и Жулиета“ - с удивителните Оливия Хъси и Ленърд Уайтинг, превърнали се в кумири за младежите от 70-те години. За необятната тема „Любовта в киното“ ще говори известният режисьор Коста Биков. На 3-ти ще бъде представен друг шедьовър - филмът на Милош Форман „Любовта на русокосата“, ден по-късно ще се завърти „Всичко е любов“ на Борислав Шаралиев, а на 5 и 6 февруари зрителите ще видят други разтърсващи филмови образци - превърналите се в легенда „Уестсайдска история“ и „Любовна история“. Всички филми ще се прожектират в зала „Европа“ от 18 ч, входът е безплатен.
Театралните представления са на 23-и - „Диагноза Едит Пиаф“ на бургаския театър, на 26-и - русенската постановка „Отворена брачна двойка“, на 10 февруари - най-новата премиера на русенския театър „Ревизор“, а на 13-и - отново бургаски гастрол, този път с комедията „Око под наем“.
На 11 февруари русенци ще получат музикално-поетичен подарък. „Музика и любов“ се нарича спектакълът, подготвен от Биг Бенд Русе по стихове на Маргарита Петкова и Добромир Банев, като лириката ще рецитират Николета Атанасова и Мариан Савов. На следващия ден предстои нова приятна изненада - известното българско трио „Тенорите“ ще поднесе на публиката своята „Музика за ценители“. И на 16 февруари млади поп изпълнители заедно с балетните трупи на Младежкия дом „Калина“ и „Импулс“ ще покажат своята концертна програма „Испанска любов“. На самия 14 февруари от ОМД на специална церемония ще връчат наградите на победителите в традиционния конкурс „Валентинки - в приказния свят на любовта“.
Благодарни сме за подкрепата на четири русенски винарски къщи, които ще помогнат за очарователния привкус на събитията в артсалона, каза Мариан Савов. Организаторите канят на чаша вино в Доходното на 23 януари и на 3, 11 и 13 февруари.