България ще настоява пред Брюксел за осигуряването на финансова подкрепа на млекопроизводителите заради забраната на Москва за вноса на селскостопански продукти от Европейския съюз в страната. Това решение беше взето по време на редовното заседание на Министерски съвет. Идеята ще бъде представена по време на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, насрочен за 26 януари.
Земеделските производители в България понасят загуби от наложената от Русия забрана за внос, като най-засегнати са секторите на млякото и млечните продукти и на плодовете и зеленчуците, посочват от пресцентъра на кабинета. Свиването на пазара заради руското ембарго оказва негативно влияние върху цената на млякото у нас. В това отношение от МС очакват Европейската комисия да изготви допълнителен анализ на пазара и на основа на него да бъдат предприети мерки за стабилизирането му.
Кабинетът би подкрепил въвеждането на експортни субсидии за сирена, включително българските бяло саламурено сирене и кашкавал или предоставянето на възможност на държавите членки да прилагат временна държавна помощ по отношение на производителите на мляко, за да се избегнат масови фалити и загуба на поминък в цели региони.
Заедно с това от правителството ще поискат удължаване на срока на механизма за финансиране на засегнатите от руските санкции производители на плодове и зеленчуци.