15 чуждестранни сомелиери, еножурналисти и търговци са поканени в журито на Международния конкурс за вина и спиртни напитки за наградите на изложението „Винария 2015“. Той ще определи новите носители на приза „Златен ритон“ - най-престижното българско отличие за вино. Международната изложба за лозарство и винарство ще се проведе в периода 4-8 март в Международен панаир Пловдив. Миналата година медали от форума спечелиха „Левента“ и „Винарски съюз“ - Нисово.
Чуждестранните експерти са от държави, които представляват целеви пазари за българските производители. По време на неговото миналогодишно издание в 20-членното жури бяха включени 12 оценители от чужбина и те за първи път бяха повече от българските си колеги. 
Дегустациите, които ще класират най-добрите вина и спиртни напитки, ще се състоят от 28 февруари до 2 март. Претендентите се състезават в шест категории за вино. Ракии и винено бренди се борят за приза „Златна фиала“, който е равностоен на винения Оскар. Освен големите награди, се присъждат  златни, сребърни и бронзови медали. Имената на победителите ще бъдат обявени в „Нощта на Златния ритон“ на 4 март.
Новост в тазгодишното издание на изложбата е Градът на виното. Той ще представи колекции на известни изби. Щандове ще имат и производители на месни, млечни и хлебни изделия, участващи в Международната изложба  за храни, напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“. В съпътстващата програма, подготвена от НЛВК, са предвидени майсторски класове, промоции на ресторанти, дегустации на наградените вина, премиери на продукти.