Почти всички партии, които са днес в парламента, имат отговорност за състоянието на съдебната власт още от приемането на основния закон на държавата през 1990 година досега. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той припомни, че депутатите на ДПС във Великото Народно събрание не са подкрепили при гласуване на Конституцията на България в началото на прехода.

Според Местан тогава се е отишло в другата крайност на тоталитарната власт, която всички са искали бързо да забравят и така се е стигнало до принципа на тоталната неангажираност и неотговорност между отделните власти. ВНС е прехвърлило в прерогативите само на следващо ВНС някои от необходимите промени в законите за съдебната власт, посочи още той.

„Ако крайната цел на реформата е установяване върховенство на закона, то и механизмите, по които ще бъде приета промяната, трябва да са в рамките на закона”, каза Местан.

Той посочи, че ДПС не възразява да се свика и Велико Народно събрание, за да не се прегазва действащият закон. "Ако зад реформата се крие желание да се заменят едни хора с други по политически причини, това няма да бъде подкрепено от ДПС”, каза още Местан. Той допълни, че очаква ясен ангажимент за корекция в спорните текстове на проекта и това може да промени и тяхната позиция при гласуването.

Лидерът на ДПС попита управляващите от ГЕРБ: „Търсите ли подкрепата на нашата партия или искате да останете в една нелепа теза, че има някаква тройна коалиция с БСП и ДПС и вие с предложението си да декларирате, че не сте в подобна конфигурация?” Местан потвърди, че представителите на ДПС ще участват с цялата си отговорност в обсъжданията и на тази база ще формират окончателната си позиция.