Приятелят на парижките братя атентатори Шефир и Саид Куаши, 29-годишният френски хаитянин Фриц Жоли Жоашен да бъде екстрадиран за Франция. Това постанови състав на Хасковския окръжен съд следобяд вчера, а решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Диреният за участие в организирана престъпна група, която подготвяла атентати, застана за последен път пред нашите магистрати. В дадения му тридневен срок за размисъл той не промени решението си да бъде доброволно репатриран. "Не съм виновен. Не съм терорист", заяви Жоашен за пореден път.

Подозираният и за участие в т. нар. "иракски канал" за набиране и изпращане на бойци за Сирия в 19-ти район на френската столица бе задържан в първите часове на 1-ви ануари тази година на ГКПП Капитан Андреево. Първата европейска заповед за арест бе по жалба, че отвлякъл тригодишния си син. Подозренията на жена му бяха, че малкият трябвало да бъде обучаван в радикален ислям в арабската държава.

В края на миналата седмица обаче съдът отказа екстрадиция по това обвинение заради различия на нашето и френското семейно законодателство. Най-вероятно до края на тази седмица Жоашен ще бъде натоварен на полет за Париж. Там го грози затвор до 10 години по обвиненията в тероризъм.

Междувременно френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан изпрати благодарствено писмо на шефката на социалните в Свиленград Росица Христова. В него той високо оценява положените за сина на Жоашен 3-годишен Абделрахман. Детето бе настанено в социален дом след задържането на креола до пристигането и отвеждането му от родната му майка Зайнем Сиоар.