Нов голям завод за сензори, използвани от автомобилната промишленост ще построи американската компания „Сенсата“ (Sensata) край Пловдив, пише в. „Капитал“, цитирайки икономическия министър Божидар Лукарски и кмета на община Марица Димитър Иванов.
На първо време заводът ще дава работа на 1500 души, но капацитетът му е за 3200 души.

Високотехнологичната инвестиция, която възлиза на 40 млн. евро, ще бъде осъществена през българската дъщерна компания „Сензор найт индъстриъл“.
„Сенсата“ има още един завод у нас – в Благоевград, който работи от 2002 г. и осигурява заетост на 1200 души. В него се произвеждат температурни датчици за автомобилни двигатели, докато в пловдивското предприятие ще се произвеждат и друг тип сензори.

Приходите на „Сензор-найт индъстриъл“ са нараснали от 49 млн. лв. през 2005 г. до 174 млн. лв. през 2013 г., като очакванията са пазарът на температурни сензори да продължи да расте заради по-сериозните екологични изисквания към автопроизводителите, пише „Капитал“ и коментира, че това е причината, която налага разширяване на производството в България.

Пловдивският завод на „Сенсата“ ще вторият по-големина в групата, която има фабрики още в САЩ, Китай, Южна Корея, Малайзия, Мексико и Доминаканската република.

Инвеститорът планира да открие завода, който ще е изграден в землището на пловдивското село Цацацрово, през май, писа неотдавна в. „Марица“.
Предприятието ще се построи върху 67 дка, а разгънатата застроена площ ще е 12 хил. кв. м.